Новини

17 нови случая на коронавирус у нас, общият брой е 2477

  28.05.2020 08:12  
17 нови случая на коронавирус у нас, общият брой е 2477

Регистрирани са 17 нови случая на коронавирус у нас. Общият брой на заразените е 2 477. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"10 987 са изследваните лица досега, като в тях не са включени бързите тестове от последните 10 дни и проучването в Пловдив. От новорегистрираните 17 души с положителен резултат в болница са 7 лица. За денонощието са изследвани 1 273 проби", каза той.

Новите случаи са констатирани в областите София (6 случая), Шумен (2 случая), Видин (2 случая), Пазарджик (4 случая), Ямбол (1 случай), Хасково (1 случай), Сливен (1 случай). Най-много заразени до момента има в София – 1 038 души.

198 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 20 от тях са в интензивни структури.

Има още един нов случай на положителен резултат сред медицинския персонал. Става въпрос за втора медицинска сестра от Ямбол в рамките на два дни.

Няма регистрирани нови случаи на заразени деца.

Излекуваните нови лица са 53, а броят на хоспитализираните падна под 200 души.

В Пловдив е починал мъж на 75 години, който е преведен от Пазарджик.

"Хидроксихлорикина има множество странични ефекти, затова не може да се ползва в домашна обстановка, а само в болници, при това се прилага под строг контрол", съобщи ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос има ли лекарството странични ефекти.

На въпрос дали Националният кръвен център набира донори на кръвна плазма с антитела и дали има доброволци, както беше обявено преди месец, главният държавен здравен инспектор доц. Кунчев съобщи, че има доброволци, но в момента Министерството на здравеопазването оборудва лабораторията за целта. „Ползването на плазма не касае само коронавируса, така че лабораторията ще влезе в употреба дори и след епидемията“, допълни доц. Кунчев.

На въпрос за болницата в Пазарджик, чието интензивно отделение не работи, а болните са релокирани в Пловдив, доц. Кунчев обясни, че до десет дни болницата ще се върне към нормалната си работа.

7 души са лекувани с кръвна плазма във ВМА, но това е малък брой, от който не могат да се направят значителни изводи, стана ясно още по време на брифинга. Наблюденията са, че хората се повлияват добре от кръвната плазма – неслучайно именити университети правят подготовката си за втора вълна с центрове за кръвна плазма.

"След епидемията ще стане ясно колко екстубирани хора са оздравели, но те не са много", допълни началникът на Щаба ген. Мутафчийски.

"В момента се обсъжда друг тип стратегия с премиера – не толкова строг граничен контрол – най-вероятно ще предложим премахване на 14-дневната карантина на пристигащи в страната от чужбина, а ще съсредоточим възможностите за откриване на нови клъстери – РЗИ няма да е по границите, а там, където им е мястото – там, където може да има клъстери – огнища", обяви доц. Кунчев. И допълни: "В момента няма особено активни огнища, всички са овладяни, нямаме активно огнище, освен в Шумен, където строители на Балкански поток са дали положителни проби. От 120 изследвани установихме общо 6 заразени, като те са карантинирани в караваните си".

"Морската вода не е добра среда за развитие на вируса и оттам не може да се заразите, но при контакт с други хора е напълно възможно", допълни доц. Кунчев.

„Задължителното носене на маски ще остане за много дълго време”, предупреди главният държавен здравен инспектор.

„Можем да освободим много мерки в кратък период от време, но основните, които касаят дейността на всеки човек като носене на маски, честа дезинфекция и лична хигиена, особено в закрити помещения, ще останат за дълго”, каза доц. Кунчев.

На въпрос кога ще бъде дадена препоръка за отваряне на частните учебни центрове, Кунчев отговори: „Много сериозно го обсъждаме. Знаете, че списъкът на забранените дейности не е дълъг. Все още тази е една от тях. Много е вероятно с началото на юни да има такива промени”. И допълни: „Обсъждаме и по-сериозна реорганизация, включително и на работата на Щаба и на начина на представяне 


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08