Новини

Oбявиха освобождаването на Джок Полфрийман за окончателно

  28.05.2020 16:21  
Oбявиха освобождаването на Джок Полфрийман за окончателно

Върховният касационен съд остави без разглеждане искането на бившия главен прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман.

Половин година отне на тричленния състав на ВКС да достигне до решение, което не може да бъде обжалвано. Магистратите стигат до заключение, че "искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо".

В мотивите си те посочват, че в приложното поле на производството, предвидено като „извънреден способ“ за контрол (бел. ред. делото да се възобнови), попадат влезлите в сила присъди и решения, както категория определения. „Измежду отбелязаните няма определение по материята на условното предсрочно освобождаване“, пишат върховните съдии.
 
През октомври 2019 г. настоящият шеф на антикорупционната комисия Сотир Цацаров прати окончателното определение на Софийския апелативен съд за предсрочно освобождаване на Полфийман във ВКС. Той иска преразглеждане на казуса, защото е финализиран с определение, а не с решение, и защото, според него, съдиите Калпакчиев и Иванова е трябвало да се отведат от делото заради лични връзки с Българския хелзинкски комитет, чийто председател Красимир Кънев пък е написал положителна характеристика за Полфрийман. „...няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение", решиха днес върховните съдии.

Джок Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. От тях излежа 12, след което беше пуснат  предсрочно от тричленен състав на Софийския Апелативен съд, председателстван от съдия Калин Калпакчиев с мотива, че се е поправил докато е излежавал присъдата. 


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05      
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10