Новини

Тръгва обучението на пилотите ни на F-16 в САЩ

  29.05.2020 17:47  
Тръгва обучението на пилотите ни на F-16 в САЩ

Първата група пилоти, които ще преминат курс на обучение за новият изтребител F-16 BLOCK 70 до дни заминават за Съединените щати. Така на практика стартира съществената част от програмата за обучение на летателния състав, който първи ще премине на новата платформа изтребител, съобщиха от МО.

Първите шест изтребители се очаква да пристигнат у нас през 2023г., а другите два през 2024г. Преди няколко дни пък наши военни проведоха видеоконференция за подобрението на Граф Игнатиево, където ще бъдат базирани американските машини, които ще подсилят разчитащите все още на старите руски МИГ-ове родни ВВС.

Закупуването на тези изтребители е част от плана за модернизация на Българската армия. Освен F-16 модернизацията предвижда закупуването на 2 патрулни кораба за ВМС и бойна машина за Сухопътните войски.

Иначе първите 4-ма пилоти, които заминават за САЩ, са майор Стоян Петков, майор Александър Велинов, капитан Тодор Тодоров и старши лейтенант Симеон Георгиев. Там те почти 3 години ще бъдат обучавани да летят на изтребителите. През последните месеци те преминаха през подготовка, която да им помогне да се справят с новите предизвикателства. Най-старши в групата е майор Петков. Въпреки пандемията пилотите са решени да изпълнят задачата, за която са изпратени.

Още с пристигането им в Америка, 2 месеца пилотите ще учат английски термини, които ще им помогнат за F-16. След това пилотите ще бъдат разделени по двойки в различни бази. Според подготовката си ще се обучават на T-6 или на свръхзвуковите T-38. Чак след това ще се качат на предишна Block версия на F-16. 


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08