Автомобили

"Рено" съкращава 15 000 работни места

  29.05.2020 22:41  
\

Френският автомобилен гигант "Рено" съкращава 15 000 работни места в целия свят, след като изпадна във финасови затруднения заради месеците изолация.

Миналата година продажбите на коли намаляха с 3%, а за първите три месеца на тази година с 25 на сто и още повече през април.

Компанията предвижда драстичен план за икономии и замразява плановете за разширяване в Румъния и Мароко. "Рено" държи около 4% от световния пазар.

"Рено" отчете значителен спад на продажбите и затова пристъпва към съществени съкращения на служители - 15 000 в целия свят, от които 4 600 във Франция. Планът за икономии е за два милиарда евро. Предвидено е преструктуриране на шест завода във Франция като се затвори една фабрика. Това предизвика недоволство сред работниците в нея.

Ибрахим Хашуш, работник и синдикален представител в "Рено": Да си мислиш, че можем просто да се преместим в друг обект, не е толкова просто. Цялата фабрика тук е построена за тези операции. Има оборудване за третиране на водата, производствена линия, знаем как стават конкретни за фабриката неща и има много инвестиции. Преместването ще струва много повече.

В контекста на несигурност, проектът е жизненоважен, за да се гарантира солидна и трайна производителност, смята директорката на компанията Клотилд Делбос.

Управата отрича, че ще премести продукция в завод във Велкобритания, ръководен от стратегическия партньор "Нисан", който също обяви съкращения.

15 % от Рено са собственост на френската държава. Компанията е в преговори с френското правителство за 5 милиарден спасителен пакет. Париж обеща 8 милиарда евро за автомобилната индустрия, президентът Макрон заяви, че работниците и производството на "Рено" трябва да останат в страната.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08      
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48