Свят

Стотици се събраха пред Белия дом заради смъртта на Джордж Флойд

  30.05.2020 08:10  
Стотици се събраха пред Белия дом заради смъртта на Джордж Флойд

Стотици протестиращи се събраха пред Белия дом, за да изразят гнева си от смъртта си на Джордж Флойд, 46-годишния чернокож, загинал в понеделник при арест от бял полицай. Обстоятелствата около смъртта му отново разпалиха расово напрежение в САЩ.

Демонстрантите пред резиденцията на президента Доналд Тръмп носеха плакати, на които пишеше "Престанете да ни убивате!","Животът на черните е важен" и скандираха: "Справедливост за Джордж Флойд!".

Общественото недоволство избухна, след като в социалните мрежи бе разпространен случайно направен от очевидец на ареста видеозапис, на който се вижда, че задържаният мъж е повален на земята, лежи по корем, бял полицай няколко минути притиска с коляно врата му към земята, а мъжът му казва, че вече не може да диша.

Демонстрации и протести, съпроводени на моменти от насилие, палежи и ограбване на магазини, започнаха първо в Минеаполис, града, където се разигра трагедията, а след това и другаде в САЩ. Вчера протести имаше на много места - от Детройт до Атланта, в Ню Йорк, Хюстън и столицата Вашингтон.

Полицаят, виновен за смъртта на Флойд, бе уволнен и обвинен в убийство по непредпазливост, което според семейството на починалия е закъсняла и недостатъчна мярка. Искаме обвинение в умишлено убийство и искаме да бъдат арестувани и другите замесени в случая, заявиха роднините.

В Минеаполис (щата Минесота), където не спират протестните акции, бе обявен полицейски час от осем вечерта до 6 сутринта, за да не се допуснат размирици като тези, при които десетки магазини бяха подпалени и разграбени, предаде Асошиейтед прес.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19