Анализи

Властта ще арестува Валентин Златев, който е „господин Никой“ в Лукойл“…

  01.06.2020 12:59  
Властта ще арестува Валентин Златев, който е „господин Никой“ в Лукойл“…

Потресаващи измишльотини и откровени глупости наговори в ефира на Нова Домусчиева тв лидерът на НФСБ и зам.-шеф на парламента Валери Симеонов. Това се случи под одобрителния поглед на някаква водеща – мисирка, позната от Канал 3, а още по-преди от покойната TV7.

Без да му мигне окото, Симеонов обяви Валентин Златев на „собственик на Лукойл“, което е явна глупост.

„Собственикът на „Лукойл България” Валентин Златев премина безпроблемно през всички политически правителства у нас – за мен това е случай на срастване на икономическата с политическата власт, известно с термина олигархия“, заяви зам.-шефът на НС.

Правешкият олигарх обаче никога не е бил собственик на руската компания. До март 2019 г. той бе изпълнителен директор на българския й клон или висш мениджър на заплата. През април миналата година Златев бе изгонен от руснаците, а неговото място бе заето от татарина Булат Субаев, който преди това беше шеф на „Лукойл“ за Централна и Югоизточна Европа. В момента Валентин Златев е в Контролния съвет – тоест от него наистина нищо не зависи. Странно е, че този факт не е известен на лидера на НФСБ, който очевидно много държи публиката да го възприема като „борец срещу олигархията“.

Между другото, фиктивният собственик на същата тази телевизия, даваща ефир на бръщолевенията на Валери Симеонов, също уж бе „ударен“ от него преди няколко години. Държавата все още чака Кирил Домусчиев и брат му да платят над 50 млн. лв. неустойки за неспазване на приватизационния договор за БМФ….

По-нататък депутатът похвали явната далавера „бензиностанции под шапката на Държавна петролна компания“. Според политика това ще доведе до „разбиване на съществуващ от десетилетия монопол върху разпространението на горива у нас”. Симеонов неволно разкри плана на властта, защото тези държавни бензиностанции, платени с парите на данъкоплатците, ще бъдат снабдявани с гориво от …“Лукойл“. Лансираните из разни медии малоумни тези, че с това щял да се заеме новият любим олигарх на властта Георги Самуилов – Жоро Инсата чрез бургаското пристанище на Домусчиеви, към този момент изглеждат несериозни.

От целия този цирк около „бъдещия арест“ на Валентин Златев се набива изводът, че правителството на ГЕРБ и Патриотите прави услуга на „Лукойл“ и лично на настоящия бос Булат Субаев. Не е тайна, че Златев бе разкаран заради корупция и мащабно източване на фирмата чрез терени за фирмени бензиностанции. Наши източници твърдят, че Субаев си е поставил за цел напълно да минимизира влиянието на предшественика си в компанията. След едногодишно дълбоко прочистване на средния ръководен ешелон и масовото назначаване на руснаци, сега очевидно е дошло времето татаринът напълно да се отърве от верните хора на Златев. Това може да стане само с помощта на българската държава чрез показна акция тип „Цветан Василев или Васил Божков“.

Въпреки фриволните си приказки, за близо 10 години във властта Бойко Борисов никога не е тръгвал фронтално срещу интересите на Русия у нас. Ако наистина държавата води „война с „Лукойл“, както обяснява Валери Симеонов, то ударът би трябвало да бъде срещу рафинерията или Булат Субаев, а не срещу Валентин Златев, който е вече е „господин Никой“.

От друга страна, управляващите вече са в предизборна кампания – догодина избираме нов парламент и президент. С прокурорска акция срещу Златев, когото народонаселението все още смята за „боса на скъпия бензин“, се цели имитация на яростна борба срещу олигарсите. По познатата схема, бизнесът и имотите му ще бъдат откраднати, а и ще бъдат зарадвани новите шефове на „Лукойл“.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19