Икономика

Цената на петрола ще върви нагоре през лятото

  09.06.2020 13:42  
Цената на петрола ще върви нагоре през лятото

Цената на петрола ще върви нагоре през летните месеци, както традиционно се случва всяка година. Това показва прогнозата на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. Поскъпването няма да бъде рязко като предходните години, но ще има увеличение, коментира Георги Тенев, юрист на организацията. Според него в последно време цените на петрола на международния пазар отиват нагоре и се следят решенията на ОПЕК.

В момента цените на нефтените деривати на българският пазар са изключително благоприятни и хората започват да пътуват.

Бизнесът също се активизира и потреблението се покачва, обясни Тенев. Асоциацията обаче не очаква потреблението в страната да се възстанови изцяло. Други фактори, които ще балансират ръста в цените на горивата и ще възпрепятстват евентуални резки колебания, са променените пазарни реалности в някои браншове. Традиционно големи консуматори в този период на годината са секторите туризъм и транспорт. Хотелите и ресторантите по морето ползват много горива и газ, но част от тях ще останат затворени през този сезон. Пътническите превози също ще бъдат по-малко през лятото и така ще има по-малко потребление, каза Георги Тенев.

Стойността на фючърсите на сорта Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, нарасна със 1,7 на сто до 43,02 долара за барел. Котировките на Брент са превишавали символичния праг от 43 долара за последен път на 6 март 2020 година. Американският лек суров петрол поскъпна също с 1,7 на сто спрямо петък и се търгува за 40,22 долара за барел. Повишението се дължи на решението на министрите от ОПЕК от 6 юни да подкрепят най-мащабното в историята свиване на добива на черно злато от 9,6 милиона барела дневно с още един месец - до края на юли.

 


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05      
Видео
В циганската махала в Пещера: 10-годишно дете шофира, поощрявано от роднините
 08.01.2021 10:30