Икономика

Окончателно: ДДС за ресторанти, книги и детски храни стана 9%

  10.06.2020 10:00  
Окончателно: ДДС за ресторанти, книги и детски храни стана 9%
  google

Парламентът окончателно прие промените в Закона за ДДС, с които сваля ставката за ресторантьорите, кетъринг услугите, доставката на книги, както и за продажбата на детски храни и консумативи на 9%. Мярката засега се определя от управляващите като временна и антикризисна и ще важи до края на 2021 г. Промяната беше приета с голямо мнозинство - 150 народни представители бяха "за", „против“ – 2 и „въздържали се“ – 1.

Ресторантьорите вече заявиха открито, че няма да свалят цените, въпреки че косвеният данък ще бъде намален с 11 пр. пункта. Те обявиха, че ще използват парите за "укрепване" на бизнеса, а управляващите от ГЕРБ и НФСБ се съгласиха с това. В последствие имаше множество предложения за други стоки и услуги, но управляващите решиха да уважат само искането на депутатите от ДПС за детските храни и консумативи.

9% ДДС ставка ще важи за настаняване, предоставено в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване на под наем на места за площадки за къмпинг или каравани.

При книгите пък са включени и учебниците, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания.

Тази ставка ще важи за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна.

БСП отново искаха намаляване на ДДС ставка на 9% за лекарства и медицински изделия, а от НФСБ бяха предложили към 9% ДДС да бъдат включени и общите туристически услуги.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19