Новини

Каракачанов към младите гвардейци: Униформата, която днес носите има славна и красива история

  29.06.2020 14:51  
Каракачанов към младите гвардейци: Униформата, която днес носите има славна и красива история

„Носете гвардейското знаме с чест и предайте патриотизма на приятелите си“. Това заяви днес, 29 юни, в Своге министърът на отбраната Красимир Каракачанов в обръщението си към младите гвардейци от Десетия ученически гвардейски отряд. „Униформата, която днес носите има славна и красива история. Това е униформата на Георги Бенковски и хвърковатата чета, коитo ни донесоха свободата след 500 години робство. Тази униформа ви задължава да бъдете добри ученици, да изпълнявате своите задължения и да развиете чувство за патриотизъм сред вашите съученици и приятели”, подчерта още министър Каракачанов.

Заместник-кметът на Своге Илия Богданов изрази благодарност към Министерството на отбраната за помощта при създаването на ученическия гвардейски отряд. Той заяви, че това е пример за градивна политика и взаимодействие между държавната и местната власт.

Командирът на Националната гвардейска част полковник Кънчо Иванов каза, че перото, символ на гвардейците, задължава онези, които го носят, да са ученолюбиви и да изпълняват безупречно задълженията си.

Десетият ученически гвардейски отряд ще бъде част от всички патриотични събития, организирани от община Своге, и ще допринася за възпитаване на младежта в любов към Родината. Същевременно участниците в отряда поемат ангажимента с поведението, проявите и успеха си в училище да бъдат пример за своите връстници.

Стратегическият преглед на отбраната, на чиято основа се планира развитието на въоръжените сили до 2032 г., е амбициозен проект, в който сме заложили държавата да осигурява годишно 2% от БВП за сектор „Отбрана“. Гласуването и изпълнението на Стратегическия преглед ще гарантира, че след 12 години Българската армия ще бъде много по-организирана и по-боеспособна, отколкото е днес“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в коментар за резултатите от Стратегическия преглед на отбраната. „През изминалите 30 години почти нищо не е инвестирано в Българската армия. Ние сме си поставили амбицията да наваксаме за 10 години пропуснатото“, категоричен беше той. „Моята идея е в бюджета за 2021 г. да заложим още 10 % за увеличение на възнаграждението на военнослужещите. Това ще е първият случай в историята на Българската армия - за четири години възнаграждението на военнослужещите да се повишава последователно с 10%“, допълни още той.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08