Новини

Борисов направи първа копка на сградата на българския суперкомпютър (ВИДЕО)

  02.07.2020 14:22  
Борисов направи първа копка на сградата на българския суперкомпютър (ВИДЕО)

Даваме 16 млн. лева за единствения суперкомпютър на Балканите. Не сме мислили, че ще имаме този суперкомпютър, единствен в региона, много труд хвърлихме", коментира премиерът Бойко Борисов по време на първа копка на сградата на  проекта, част от Европейската мрежа EuroHPC. Събитието се състоя в София тех Парк.

Страната ни успя да се пребори да стане домакин на една от осемте нови високопроизводителни машини в Европейския съюз. Основната цел на суперкомпютъра е да повиши конкурентоспособността на българската икономика, да ускори развитието на научноизследователски и иновационни дейности, базирайки се на съвременни методи за моделиране и симулиране на процеси от реалния живот.

Борисов бе посрещнат от бившия президент Росен Плевнелиев. Той отказа да отговаря на въпроси за презиндента Румен Радев. "Няма да говоря, после ще пишат пак, че водя войни", сопна се Борисов. Малко преди това се пошегува, че вече не носил телефони, а сутрин снима чекмеджета, дрешници, гардероби.

Премиерът шеговито се обърна към ръководството на София тех парк да изчакат да приключи в средата на юли ретроградния Меркурий, а дотогава да оправят книжата по проекта.

„След не повече от 3 години тук ще има поне 5 000 нови работни места за високоплатени специалисти, които ще получава заплати по над 7 000 лв“, каза Плевнелиев на церемонията. Именно министър-председателят отправи въпрос към президента - дали в Гърция ни завиждат за суперкомпютъра, а Росен Плевнелиев отговори, че това наистина е факт и от южната ни съседка отчитат, че в този сектор сме далеч пред тях.

На церемонията присъстваха още кметът Йорданка Фандъкова, еврокомисарят Мария Габриел, председателят на УС на София Тех Парк Петър Статев.

„Ние ще сме една от осемте държави в ЕС, в която ще има подобен суперкомпютър. Позиционирането му не е само за добър имидж на България. Бизнесът и науката са тези, които се възползват от този ресурс. Апелирам към вас - моля ви, натоварете го на 100%“, каза министър Караниколов. По думите само вчера две компании, потенциални инвеститори, са се обърнали към икономическото ведомство за съдействиие.

„Преди две години България заяви, че иска да бъде регионален лидер и днес тя го доказва“, сподели комисар Мария Габриел. Тя обяви, че суперкомпютърът може да превърне България в координационно звено на Балканите, което да привлича инвестиции и да създава иновационни продукти.  А кметът Фандъкова допълни, че „инвестициите в технологии и образование са пътят на София и България“.

Очаква се през София Тех Парк да минава и спира на метрото, която да свързва БАН и Студентски град, за да може целият научен капацитет у нас да се възползва максимално от проекта.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08      
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48