Анализи

Covid-19 засяга мозъка и предизвиква инсулти

  03.07.2020 13:42  
Covid-19 засяга мозъка и предизвиква инсулти

Инсулт, делириум, безпокойство, объркване, умора - списъкът продължава. Ако смятате, че Covid-19 е просто респираторна болест, помислете отново.

С всяка седмица става все по-ясно, че коронавирусът може да предизвика огромен набор от неврологични проблеми.

Няколко души, прекарали сравнително леко заболяването, споделят за дълготрайно когнитивно въздействие на болестта - проблеми с паметта, умора и липса на концентрация, съобщава BBC.По време на карантината на Острова регистрират спад в броя на инсултите, но за период от две седмици в Национална болница по неврология и неврохирургия лекуват шестима пациенти с коронавирус, които са претърпели масирани инсулти. Случаите не са свързани с обичайните рискови фактори като високо кръвно и диабет. Лекарите установяват, че причина за ударите е свръхреакция на имунната система, която причинява възпаления на тялото и мозъка.

Изследване в Lancet Psychiatry открива мозъчни усложнения при 125 тежко болни коронавирусни пациенти в британските болници. Почти половината са претъпели инсулт поради кръвен съсирек, докато други са имали мозъчно възпаление, психоза или подобни на деменция симптоми.

„Вече е ясно, че този вирус поразява мозъка, а не както смятахме по-рано, че засяга само белите дробове. Причината за това е липсата на кислород в мозъка. Изглежда обаче има и много други фактори, като проблеми със съсирването на кръвта и хипер-възпалителна реакция на имунната система", каза един от авторите на доклада, проф. Том Соломон от университета в Ливърпул.

"Вече знаем, че оцелелите от интензивно отделение са уязвими към когнитивно увреждане. Тъй като броят на възстановените пациенти на Covid-19 продължава да се увеличава, става все по-очевидно, че изпращането им у дома от интензивно отделение не е краят за тези хора, а само началото на възстановяването им. ", каза канадският невролог проф. Адриан Оуен, който започна глобално онлайн проучване за това как вирусът влияе на познанието.

"Sars и Mers, които са причинени от коронавируси, бяха свързвани с някакво неврологично заболяване, но никога досега не сме виждали нещо подобно", каза ми д-р Майкъл Занди, консултант невролог в Национална болница по неврология и неврохирургия. „Най-близкото сравнение е пандемията от грип през 1918 г. Видяхме, че имаше много мозъчни заболявания и проблеми, които се появиха през следващите 10-20 години.", добавя той.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08