Икономика

Вижте кои са най-богатите монарси в света

  04.07.2020 14:14  
Вижте кои са най-богатите монарси в света

Ако оставим настрана технологичните лидери и бизнес магнатите, кралските особи винаги са били едни от най-богатите хора на планетата.

Днес по света има 26 суверенни монархии, управляващи над 43 държави, като най-известните от тях са Япония, Великобритания, Нидерландия, Камбоджа, Йордания, Монако и др.

Много хора смятат, че кралица Елизабет II е най-богатата кралска особа в света. Това обаче е далеч от истината, тъй като състоянието ѝ се оценява на 500 млн. долара, като голяма част от тези пари са от инвестиции и недвижими имоти.

Султанът на Бруней Хасан Болкия често погрешно е наричан „най-богатият човек в света“, пише Fox. Това може да е било вярно преди доста години, но технологичните милиардери го изтласкаха дори извън топ 10.

Днес султанът на малката азиатска държава се смята, че притежава между 20 и 28 млрд. долара, според различни източници, което му отрежда второто място сред най-богатите монарси.

Начело в това подреждане е кралят на Тайланд Маха Ваджиралонгкорн, познат още като крал Рама X. Той беше коронясан през май 2019 г., само три години след смъртта на баща си Пхумипхон Адунядет.

Богатството на крал Рама X се оценява на между 30 и 45 млрд. долара. 

Баща му Пхумипхон Адунядет беше обявен за най-богатата кралска личност от сп. Forbes през 2011 г. със състояние от 30 млрд. долара, като тогава той изпревари султана на Бруней.

Кралят на Саудистка Арабия Мохамед бин Сламан е третият най-богат монарх в света с неговите между 18 и 20 млрд. долара./profit.bg


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
В циганската махала в Пещера: 10-годишно дете шофира, поощрявано от роднините
 08.01.2021 10:30      
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05