Икономика

НДК съкращава 100 души от персонала си заради кризата

  05.07.2020 14:11  
НДК съкращава 100 души от персонала си заради кризата

Заради понесените големи загуби покрай кризата, НДК ще съкрати щатния си състав с около 30%. Това са около 100 души от приблизително общо 300 служители. Това става ясно от съобщение на ръководството на културната институция.

„В продължение на три месеца от началото на кризата успяхме да съхраним целия си добре подготвен и висококвалифициран екип, но в условията на непрекъсната несигурност това за жалост не е възможно повече”, заявяват от управата на дружеството, което стопанисва НДК.

В официално съобщение те посочват, че приходите им от началото на годината до средата на юни са спаднали с 1.56 млн. лв. на годишна база, докато задълженията им към доставчиците на битови и други услуги са останали значителни. В същото време наемателите на НДК не са разплатили 1.2 млн. лв. задължения. Загубите от непроведени събития възлизали на още 1.2 млн. лв.

„Театър Азарян, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб „Перото“ и кино „Люмиер Лидл“ запазват своята дейност и ще продължават да се развиват като съществена част от културното портфолио на НДК”, обещават от управата.

Като примери за културни институции, изпаднали в тежко положение, от НДК посочват затворените театри на Бродуей, обявения фалит от Цирк дьо солей и др.

„На този фон НДК постоянно търси начини да преодолее трудната ситуация и в тези условия реализираме вече и първите си събития на закрито при намаления капацитет на залите и пълно спазване на противоепидемичните мерки. Засега обаче заявките на организаторите за провеждането на събития на закрито са плахи и несигурни”, посочват от дружеството.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19