Икономика

Депутатите блокираха въвеждането на доброволно изпълнение на дългове

  18.07.2020 15:35  
Депутатите блокираха въвеждането на  доброволно изпълнение на дългове

Асоциация за защита на потребителите призоваваме обществеността и медиите да бъдат по-бдителни по отношение на процесите, които текат в Народното събрание. Протестите, които са израз на гражданско недоволство са един от най-ярките белези на демокрацията. Опасяваме се обаче, че някои политически сили и техни представители целенасочено или популиски блокират законодателни инициативи в полза на гражданите. Тази седмица в правната комисия към Народното събрание един глас не стигна, за да бъде прието прeдлoжeниeтo за въвeждaнe на дoбрoвoлнo изпълнeниe нa дългoвe.
За тези, които не са запознати с това предложение ще кажем, че то дава възможност на длъжниците и кредиторите да си уредят взаимоотношенията по безболезнен път. Без съдебни процедури обременяващи длъжника с такси, лихви и прочие, особено когато става въпрос за малки суми. Всички знаем, че  когато основното задължение е малка сума при съдебни процедури или колекторски фирми, крайното задължение надвишава многократно главницата. Продъжаваме да се питаме по какви формули тези фирми за събиране на дългове изчисляват сумите, които после търсят от гражданите. И продължаваме да се питаме как са били мотивирани депутатите, гласували против?
Повтаряме, че въвeждaнeтo нa доброволното изпълнение, в същността си представлява извънcъдeбен мeтoд и cрeдcтвa, кoитo ca ЗAКOНOВO РEГЛAМEНТИРAНИ, CПECТЯВAТ И НA ДВEТE CТРAНИ ВРEМE, РAЗНOCКИ И ЛИХВИ, КOИТO CE ТРУПAТ, ДOКAТO ТРAЯТ CЪДEБНИ И ИЗПЪЛНИТEЛНИ ПРOЦEДУРИ.
Предвид факта, че десетки хиляди българи са загубили работата си и очакващата се икономическа криза, за която същите тези политици непрекъснато говорят, е абсолютно безотговорно поведението им точно в този критичен за страната ни период. За нас е извън всякакво съмнение, че по този начин демонстративно и безочливо бяха защитени корпоративни интереси за милиарди на гърба на гражданите. Парадоксът е в това, че едни депутати „в опозиция“ използваха именно събитията на площада, за да се скрият зад тях и да провалят въвеждането на доброволното изпълнение у нас. Така бизнесът на колекторските фирими остана непокътнат. 
Ако проектът за доброволно изпълнение беше доведен до край, именно колекторите щяха да са губещите. Значителен дял от дълговете, които изкупуват тези фирми са задължения до 1000 лв. Проектът на закон беше от малкото през последните години, които покриваха и защитаваха интересите на всичи заинтересовани страни, а те са длъжникът и кредиторът. Затова и беше посечен още в правната комисия на парламента от силно загрижени за бедстващите граждани депутати. 

Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19