Икономика

Гърция затвори всичките си граници до 4 август

  22.07.2020 18:32  
Гърция затвори всичките си граници до 4 август

С решение на гръцкото правителство, считано от 00.01 ч. на 22.07.2020 г. до 23.59 ч. на 04.08.2020 г., се въвежда временна забрана за използване на всички сухопътни връзки (автомобилни и ж.п. пътища) към и от Гърция, с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната, както и временна забрана за влизане на лица на гръцка територия през горепосочените сухопътни връзки, с изключение на: а) гръцки граждани, притежатели на разрешително за пребиваване в Гърция, лица, чието основно местоживеене е в Гърция; б) преминаването на товарни камиони за превоз на стоки; в) влизането в страната на лица по изключително наложителни служебни/бизнес пътувания, което се доказва с подходящите документи. През ГКПП Нимфея-Маказа ще се пропускат само гръцки граждани, чужденци с разрешително за пребиваване в Гърция, собственици на имоти, товарни камиони за превоз на стоки, съобщава "Труд".
Позволява се и влизането в страната на лица по изключително наложителни служебни/бизнес пътувания, което се доказва с подходящите документи. Влизането в Гърция за тази категория пътуващи е възможно само срещу QR код. ПСР тест не се изисква.
Важно е да се знае, че до 4 август се позволява повторно влизане в страната само на гръцки граждани и постоянно живеещите в Гърция чужденци, което може да се докаже от договор за наем и данъчна декларация или нотариален акт за собственост на имот. За времето на действие на забраната, се задължават преди напускане на страната да информират по съответния начин, като попълнят електронна декларация през електронния портал www.gov.gr.
Забраната е в сила от 22 юли до 4 август с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната. Около 20 % от туристите в Гърция, заразени с коронавирус, са пристигнали от България, показва статистиката, представена от зам.-министъра за гражданска защита Никос Хардаляс. Данните са за първите 19 дни след отварянето на границите на страната за туристи на 1 юли. Най-много случаи на вируса са от Сърбия (78), България (63), Румъния (61), Албания (23) и САЩ (6).


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19