Свят

Гърция разширява обхвата на обществените пространства, в които е задължително носенето на маски

  28.07.2020 16:42  
Гърция разширява обхвата на обществените пространства, в които е задължително носенето на маски
  google

Гърция разширява обхвата на закритите обществени пространства, в които е задължително носенето на предпазна маска, за да ограничи разпространението на новия коронавирус след леко увеличение на броя на новите случаи през втората половина на месеца, предаде агенция Ройтерс.

Съобщението бе направено от заместник-министъра по гражданската защита Никос Хардалиас.

От утре става задължително носенето на маски във всички магазини, банки, офиси за обществени услуги, общински сгради, хранителни магазини (пекарни, месарници, магазини за плодове и зеленчуци), фризьорски и козметични салони, както и в асансьорите, посочва АНА-МПА.

Здравните власти обявиха задължително носене на предпазна маска от клиентите в супермаркетите преди 10 дни.

Други места, където е задължително носенето на маски, са общественият транспорт, такситата, болниците, здравните и диагностични центрове, корабите, самолетите и други. Персоналът на баровете, кафенетата и ресторантите също е задължен да носи маски.

Църквите засега са изключени от тази мярка, отбелязва Ройтерс.

"Увеличаването на заразените в Атина и Солун доказва, че вирусът е все още тук. Тези изисквания са за доброто на всички (...) Не трябва да позволяваме нещата да се влошат", посочи Хардалиас.

Той също така силно препоръча носенето на маски във всички закрити пространства, където има много хора и е трудно да се спазва социална дистанция, и добави, че глобата за неносене на маска на местата, където това е задължително, е 150 евро.

С наложената строга изолация още в началото на март Гърция успя да задържи разпространението на COVID-19 до 4227 потвърдени случая и 202 фатални изхода, отбелязва Ройтерс.

Местните власти в Мадрид ще направят носенето на маски задължително навсякъде и по всяко време в рамките на пакет от мерки, целящ да ограничи разпространението на коронавируса, каза днес лидерката на региона Исабел Диас Аюсо, цитирана от Ройтерс.

Баровете трябва да затварят в 1.00 ч., а събиранията на външните тераси на ресторантите ще бъдат ограничени до 10 души, каза тя. Регионалните власти препоръчват да остане ограничението до 10 души за участие в частни събирания у дома, но това не е законово задължение.

Освен това Аюсо поиска централното правителство да засили проверките на Мадридското летище.

Високопоставеният служител в местното правителство на испанската област Арагон Майте Перес каза, че препоръките за избягване на пътувания за Испания, издадени от Белгия и Германия към техните граждани, са дискриминационни и поиска от испанския външен министър Аранча Гонсалес Лая да отправи официално оплакване.

Перес добави, че пандемията от COVID-19 е под контрол в повечето части от региона и добави, че туроператорите са положили огромни усилия за гарантиране на безопасността за здравето на туристите.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08