Свят

COVID-19 в Европа: Задължителни маски в Гърция, Италия с извънредно положение до 15 октомври

  29.07.2020 21:12  
COVID-19 в Европа: Задължителни маски в Гърция, Италия с извънредно положение до 15 октомври

Младежите може би са причината за ръста на коронавирус в Европа. За това предупреждават от Световната здравна организация.

Съседна Румъния планира да въведе задължителни маски на всички обществени места при струпване на хора. Властите настояват и за затваряне на заведенията след 23:00 ч.

От тази сряда в Гърция без маска не може да се влезе в магазин, банка, институция, салон за красота и дори в асансьора.

„Маската е задължителна и на всяко открито или закрито пространство, където хората не могат да спазят дистанция от 2 метра помежду си“, зам.-министърът по гражданска защита и управление на кризи обяви Никос Хардалиас

И в Мадрид от този четвъртък лицето ще трябва да е покрито на всички обществени места – вътре и вън. Събиранията на групи се ограничават до 10 души, а баровете и дискотеките ще трябва да затварят до 1:30 ч., а клиентите да оставят контактите си за евентуално проследяване.

А в Италия парламентът одобри удължаването на извънредното положение до 15 октомври.

„Целта ни не е да предизвикваме тревога, а само да поддържаме оперативните мерки, които правят страната ни по-безопасна както за местните, така и за туристите“, каза премиерът Джузепе Конте.

В същото време Русия обяви, че ще е готова с ваксина срещу Covid-19 до 2 седмици. Липсата на публикувани резултати от клинични тестове обаче повдига въпроси дали Кремъл не оказва натиск върху учените и доколко ефективен и безопасен ще е новият препарат.

Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08