Спорт

Хамилтън спечели Гран При на Великобритания на три гуми

  02.08.2020 20:00  
Хамилтън спечели Гран При на Великобритания на три гуми

Голямата звезда на Мерцедес Люис Хамилтън изглеждаше отегчен да води колоната от старта до последната обиколка в днешната Гран При на Великобритания на легендарната писта „Силвърстоун“. В последния тур обаче шесткратният световен шампион от нищото изведнъж виждаше как изпуска спечеленото състезание на родна земя.

Люис спука предна лява гума, която бе най-натоварвана за всички, след като обиколка по-рано същото се случи и със съотборника му Валтери Ботас. Хамилтън по феноменален начин успя да докара болида си до финала на три гуми и не позволи на Макс Верстапен от Ред Бул да му отнеме победата. Така британецът спечели седмата победа на домашната писта „Силвърстоун“.

Ботас нямаше същия късмет и остана извън зоната на точките, след като Себастиан Фетел от Ферари защитаваше много добре десетата си позиция до финала. Напълно неочаквано пилотът на Ферари Шарл Леклер се качи на подиума на пистата „Силвърстоун“. Младият монегаск стартира четвърти и просто караше, за да завърши без никакви шансове да догони третия Верстапен, но спуканата гума на Ботас му подари третото място днес.

От полпозишън стартира пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън, който бе следван от съотборника му Валтери Ботас. Трети потегли Макс Верстапен с Ред Бул, а четвърти Шарл Леклер с Ферари. Вторият болид на Ферари, управляван от Себестиан Фетел, стартира от далечната десета позиция.

За съжаление в днешната Гран При на Великобритания не успя да вземе участие Нико Хюлкенберг при завръщането си във Формула 1. Германският пилот, който замести заразения с коронавирус Серхио Перес в тима на Рейсинг Пойнт, получи повреда преди старта, която механиците му не успяха да отстранят.

Хамилтън не стартира по най-добрия начин, но удържа лидерската си позиция след атака на съотборника си Ботас. Неуспешният опит на финландеца го постави в ситуация, в която веднага след това трябва да се отбранява от третия Верстапен. Все пак Валтери остана втори, а трети е звездата на Ред Бул.

Кевин Магнусен от тима на Хаас предизвика първия инцидент още в началото на втората обиколка. Така колата на сигурността се появи веднага след старта и сега предстои да видим как пилотите ще се представят при рестарта на надпреварата.

При рестарта Люис нямаше никакви проблеми и необезпокояван продължи да води колоната. След звездата на Мерцедес на втора позиция продължава да се движат съотборникът му Ботас и третият Макс Верстапен за тима на Ред Бул.

Зад гърба на лидерите се намират Шарл Леклер от Ферари на четвърта позиция, напускащият в края на годината отбора на Макларън Карлос Сайнц е пети, шести се движи Даниел Рикардо от Рено и младата звезда на Макларън Ландо Норис е седми.

В 13-ата обиколка тежка катастрофа претърпя Даниил Квят от отбора на Торо Росо. Руснакът отпадна, след като се завъртя и разби болида си в предпазните стени. Това изкара за втори път колата на сигурността на пистата.

От това първи се възползва Фетел, който мина през бокса да смени супермеките си гуми с най-твърдата смес на Пирели за днес. Германецът бе последван от почти всички и така остана на десетата позиция, на която се движеше и преди влизането си в бокса.

В 18-ата обиколка вторият рестарт на битката на „Силвърстоун“ стана факт. Хамилтън и Ботас отново се откъснаха от преследвачите си на първа и втора позиция, а зад двамата пилоти на Мерцедес самотен остана Верстапен.

Ландо Норис пробва атрактивна атака на съотборника си в Макларън Карлос Сайнц в битка за шестата позиция. Британецът не успя и дори за малко напусна очертанията на питата.

До 40-ата обиколка лидер продължава да е Хамилтън, но британецът не успява да отвори по-голяма преднина от две секунди пред съотборника си Ботас. Финландецът прави всичко по силите си да не позволи на Люис да му избяга, но, изглежда, това няма да е достатъчно да влезе в битка с него за победата.

Три обиколки преди финала Кими Райконен попадна в странна ситуация след счупване на предното крило на болида на Алфа Ромео. Финландецът все пак стигна до финала, но остана последен.

В 48-ата обиколка пилотът на Макларън Карлос Сайнц спука предна лява гума. Испанецът трябваше да влезе в бокса и така на финала финишира на 13-а позиция. 50-ата обиколка се превърна в пълен кошмар за Валтери Ботас.

Пилотът на Мерцедес спука предна лява гума и веднага влезе в бокса за смяна. Финландецът се върна на трасето едва 11-и зад Себастиан Фетел. Германският пилот на Ферари бе много по-бавен, но някак си не позволи на Валтери да му отнеме десетата позиция и последната точка в днешната надпревара./Спортал

 


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08