Икономика

Лъчезар Борисов: Работим за привличането на нови инвестиции

  02.08.2020 19:17  
Лъчезар Борисов: Работим за привличането на нови инвестиции

Основен приоритет на министерството на икономиката е публичност и прозрачност. Действията на ведомството се задълбочават. Мярката, свързана с ограничаване на такса "успех", не е да спъва консултантския бизнес, той си има своята роля, но процентите, които искат за себе си, са твърде сериозни. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в студиото на "Беновска пита" по Канал 3.

Мерките на министерството на икономиката са насочени изцяло към бизнеса, който е засегнат. Голяма част от тях са насочени към малкия и средния бизнес, защото това е гръбнакът на икономиката. Правят се проверки за липса на данъчни задължения, посочи той.

Беше приет закон за публичните предприятия. След това Министерския съвет прие наредба, където пише, че всички органи на управление подлежат на конкурсно назначаване. Органите, които назначават, не зависят от министъра, а са към различни институции за повече прозрачност. Българската банка за развитие подлежи на друга регулация, сподели още министър Борисов.

Той обеща ваучерна схема за транспортния бизнес - 400 млн. лева трябва да бъдат инжектирани към малките и средни предприятия.

Ще има нормативни промени за привличане на нови инвестиции. В Европа тече политика за скъсяване на веригата на доставки и България трябва да се възползва от това. Ще има опция стратегическите инвеститори да бъдат подкрепени с кеш-грант за 35 милиона евро, посочи в заключение Лъчезар Борисов.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08