Новини

Екатерина Михайлова: Служебното правителство създава напрежение

  10.08.2020 16:19  
Екатерина Михайлова: Служебното правителство създава напрежение

„Конституционната конструкция за служебно правителство е в разрез с това, което имаме в нашата Конституция. В момента виждаме, че това е част от проблема за разсичане на конфликта между институциите и протестиращите“. Това каза пред БНР проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право в НБУ, политик в годините на Прехода.

Тя подчерта, че е убеден привърженик на парламентарната демокрация и парламентарното управление и допълни:

„Служебното правителство е изкуствена конструкция, която липсва в почти всички конституции, ползвани като основа за правенето на нашата. То е с предназначението да подготви предсрочни парламентарни избори, но това е правителство, което има всички правомощия като редовното, но при него липсва възможността за контрол. Единственият, който може да го контролира, е президентът... Институтът на служебното правителство създава напрежение, а не решава проблеми“.

Според нея най-важното за едни избори е да има емоция, която да доведе избирателя до урните и то много хора до урните, като така купеният вот ще потъне.

По повод протестите проф. Михайлова посочи, че са налице две права – това на придвижване и това на събрание и манифестации:

„И двете права могат да бъдат ограничавани… Според практиката на Европейския съд по правата на човека се казва, че правото на политическите права се ползва с висока подкрепа и ако затруднение за гражданите съществува, то в правомощията на органите, които решават подобни въпроси, тоест, кметът трябва да предприеме действия, които да облекчат ситуацията. Имаме конкуренция на две права едно към друго… В нашата Конституция пише, че трябва да се спазва принципът на пропорционалност, тоест, да не се предприемат санкции към тези, които създават затруднения на други хора“.

„Не смятам, че Конституцията е остаряла, но не означава, че в нея всичко е съвършено. Стара моя позиция е темата за прокуратурата, там трябва да има промени, да се търси нова отчетност. Не съм привърженик на изцяло нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание“, коментира тя темата с исканията на някои от протестиращите за промени в Конституцията и свикване на Велико Народно събрание.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05