Икономика

Наемите на магазините по Витошка и моловете поевтиняха

  10.08.2020 16:51  
 Наемите на магазините по Витошка и моловете поевтиняха
  google

Пандемията от коронавирус оказва силно въздействие върху пазара на търговски площи след края на извънредното положение - 6% от всички модерни търговски площи остават временно затворени. Сред най-често срещаните причини за това са преговори с наемодателя, набиране на служители, недостатъчно налична стока, поради нарушена верига на доставките. Средните наемни нива регистрират намаление от 10% за бул. “Витоша“ - 50 евро на кв.м. и 8% за търговски център - 34 евро на кв.м. Това сочи проучване на Colliers International на пазара на търговски площи през първото полугодие на 2020.

При усвоените търговски площи се регистрира 30% спад спрямо второто полугодие на 2019. На бул. Витоша се наблюдава несъществено увеличение на овакантените помещения – 3% от всички площи. Свободните площи в търговските центрове също нарастват, макар и незначително, и достигат 7%. Модерните търговски площи в София запазват нивата от края на 2019, а именно 390,660 кв.м. 

Проучването на Colliers сред участниците на пазара на търговски площи, проведено през юни тази година показва, че 71% от наемателите отчитат спад в приходите си в резултат на последствията от пандемията от COVID-19. При около половината от тях той е между 30% и 50%.

Делът на търговците, които не отчитат промяна е 17%, а останалите 12% регистрират ръст в продажбите в рамките на до 20%. Обясняват го с повече на брой отворени обекти и с позитивното развитие на онлайн търговията. Сред този тип компании са търговците, позиционирани в ниския ценови сегмент и дискаунт веригите.

Най-често посочваната мярка за справяне с последиците от здравната криза, приложена от наемателите, е предоговаряне на наема (88%), следвана от фокус върху онлайн продажбите, където 45% от респондентите регистрират увеличение. Други действия, които са предприели участниците в проучването, са намалено работно време, повече промоционални кампании, съкращения на служители и оптимизиране на броя обекти.

Преобладаващата част от наемателите и наемодателите очакват положително развитие и възстановяване до края на годината при условие, че няма нова вълна на коронавирус. В отговор на здравната криза някои търговци ще продължат да оптимизират броя на обектите си, което ще доведе до размествания в микса от наематели в шопинг центровете и на главните търговски улици. Онлайн търговията като канал за продажба ще продължи да се развива и все повече компании ще се фокусират върху него. В допълнение, търговските паркове ще бъдат търсена алтернатива за откриване на нови магазини. Към тях се регистрира повишен интерес и през разглеждания период. Наемните нива на първокласни локации в търговски центрове и на главните търговски улици се очаква да се понижат още в краткосрочен план. /economy.bg


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08