Анализи

Има обнадеждаващи резултати при третиране на вентилирани пациенти с плацентарни стволови клетки

  13.08.2020 09:20  
Има обнадеждаващи резултати при третиране на вентилирани пациенти с плацентарни стволови клетки

Има обнадеждаващи резултати при третиране на вентилирани пациенти с плацентарни стволови клетки. В Израел на 6 пациенти на вентилация в следствие на коронавирус е приложена такава терапия и при шестимата се е наблюдавало подобрение на състояните. Това каза в "Социална мрежа" на Канал 3, Даниела Мирчева от британска тъканна банка.
Тя поясни, че тези клетки действат не конкретно на вируса, а на имунната система и потискат цитокиновата буря. Предимството им е, че могат да бъдат използвани от всеки, а не само от човека от когото са взети или негови близки. Такива могат да бъдат стволови клетки от британската тъканна банка Cells4life, чийто представител за България е "Садаса 2007".
Мирчева отбеляза, че най-ценни са стволовите клетки, които се взимат по време на раждането, защото не са подложени на влиянието на външната среда. Те могат да се модифицират във всякакъв вид клетка. Колкото повече остаряваме, толкова по-малко годни стават стволовите клетки.
Те не са панацея, но имат тъканна съвместимост с роднините на човека, от когото са взети. При 25% тъканна съвместимост, стволови клетки на детето, могат да бъдат използвани от родителите му, обясни гостът.
Със стволови клетки се подпомага лечението на кръвни онкологични заболявания, различни карциноми, а се използват и в регенеративната медицина.

 

 


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05