Новини

По време на вчерашните протести са изкъртени общо 6 кв. м жълти павета

  03.09.2020 13:00  
По време на вчерашните протести са изкъртени общо 6 кв. м жълти павета

Рано тази сутрин зоната около Министерски съвет, президентството и БНБ, в която се провеждаха протести през вчерашния ден, са почистени, съобщават от Столична община.

Извозени са голямо количество отпадъци – бутилки, хранителни продукти, слама и са събрани извадени жълти и гранитни павета, плочи и камъни.

Служители на Столичния инспекторат и регионалния исторически музей са направили оглед на материалните щети по жълтите павета и публичната инфраструктура в района.

При проверката са установени около 6 кв. м изкъртени жълти павета в района на пл. „Независимост“ и бул. „Цар Освободител“, както и изкъртени и счупени тротоарни плочи и бордюри.

На място е намерен изваден пътен знак и е установен липсващ капак на отводнителни шахти около куполите на Ларгото. На парапета при подлеза на президентството липсват облицовъчни плочи и решетка от английския двор на президентството. Две от вратите на сградата на Народното събрание са със счупени стъкла.

Столична община предприема необходимите действия съвместно със СДВР за установяване на самоличността на гражданите, които по време на вчерашните протестни действия изваждаха жълти павета. Наличните снимки и записи ще бъдат предадени на полицията.

Жълтите павета на София са със статут на културна ценности и увреждането им подлежи на санкция по Закона за културното наследство.

 


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05