Спорт

Обявиха колко губи футболът от COVID-19, сумата е колосална

  17.09.2020 11:05  
Обявиха колко губи футболът от COVID-19, сумата е колосална

Един от висшите служители на ФИФА Оли Рен обяви, че пандемията от COVID-19 вероятно ще коства на клубния футбол тази година близо 14 милиарда долара в световен мащаб, което е около една трета от стойността му. Комисията за справяне с последиците от пандемията е оглавявана от Рен и той заедно с консултанти от финансовия сектор са изчислили, че стойността на мачовете на клубните отбори е между 40 и 45 милиарда долара в световен мащаб.

Рен обясни, че сумата от 14 милиарда долара, която е сочена като евентуална загуба или пропуснати печалби, се базира върху сегашния сценарий, в който футболът бавно се рестартира след три месеца в застой в началото на годината.

"Футболът беше засегнат много тежко от пандемията от коронавирус. Това създаде много сътресения на различни нива с някои професионални клубове, които и сега са изправени пред много сериозни затруднения. Също така аз съм много загрижен за младежките академии и клубовете от по-ниските дивизии“, заяви Оли Рен, който преди това беше еврокомисар и сега е гуверньор на Националната Банка на Финландия.

ФИФА вече отпусна 1.5 милиарда долара на националните федерации с цел справяне с ефектите от пандемията, а Рен уточни, че 150 от всичките 211 страни са кандидатствали за помощи.

"Критичното ще дойде от отговора дали ще бъде разработена и може ли да се използва ваксина, както и дали ще намерим медицински и други средства за пълно овладяване пандемията. Но всичко това е много несигурно", завърши Оли Рен.

Gong.bg


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05