Икономика

Работодатели и синдикати: Мярката 60/40 е полезна и трябва да продължи

  21.09.2020 14:16  
Работодатели и синдикати: Мярката 60/40 е полезна и трябва да продължи

Мярката 60/40 е полезна и трябва да продължи. Около това становище се обединиха работодатели и синдикати пред БНТ.

Според Стопанската камара и КТ "Подкрепа" сливането на почивни дни около национални празници не води до проблеми за икономиката.

От синдиката се обявиха категорично срещу искането на работодателите за замразяване на минималната работна заплата.

Саниел Джумалийски е съдружник във фабрика за производство на чорапи. В бизнеса е повече от 26 години. Смята, че държавата не прави необходимото за производителите.

"Аз имам чувството, че в България има само ресторантьори и хотелиери. Правителството мисля, че общо взето не се интересува от реалния бизнес. Помогнаха с намаляване на ДДС-то на ресторантьори и хотелиери, но не направиха почти нищо за производители в реалния сектор", оплаква се Саниел Джумалийски.

От КТ "Подкрепа" също се обявиха против избирателно намаляване на данъци по сектори.

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Нека да ги подпомагат с грантове, нека да ги подпомагат с допълнителни средства за работници, не през данъчната система. Данъчната система задължително трябва да бъде реформирана, да бъде върнат необлагаемият минимум, диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост обаче, за да облекчим пенсионерите, да облекчим социално слабите, а не да облекчим бизнеса.

Според Саниел Джумалийски мерките в подкрепа на бизнеса не са достатъчни.

Саниел Джумалийски: Все още не е заработила според мен програмата с гарантираните от ББР кредити. Също така от 2 месеца се говори за едни помощи, които правителството ще отпусне на производителите, но времето си върви, проблемите се задълбочават, а нищо реално не стига до нас.

Според Стопанската камара мярката 60/40 е полезна и трябва да продължи.

Жасмина Саръиванова, директор "Защита на работодателските интереси" в БСК: Трябва да бъдат обхванати възможно най-широк кръг засегнати работодатели. А и оттам засегнати работещи от всички сегменти. Трябва да засегнем още един въпрос. Това за намаляване на административната тежест за бизнеса.

Бизнесът поиска да се прекрати практиката за определяне на минималната работна заплата.

"Според мен заплатата трябва да се заслужи. Няма работодател, който да иска да ощети добрите си работници. И за мен самото понятие минимална работна заплата е нонсенс", коментира Саниел Джумалийски.

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Категорично не подкрепяме предложения за замразяване на минималната работна заплата. Смятаме, че тя трябва да бъде значително по-висока. И в този смисъл, графикът на увеличението трябва да бъде продължен, при което и да е следващо правителство.

От синдиката предупредиха, че най-големият ръст на безработицата не е в ресторантьорство и хотелиерство, а в здравеопазването и социалните дейности и там трябва да са усилията на правителството.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10      
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48