Икономика

Марияна Николова се срещна с представители на Асоциацията на експертите в туризма

  24.09.2020 13:33  
Марияна Николова се срещна с представители на Асоциацията на експертите в туризма

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с председателя на Управителния съвет на Българската асоциация на експертите в туризма (БАЕТ) доц. д-р Димчо Тодоров и членове на организацията.

Министър Николова поздрави събеседниците си за активното им присъствие и направените предложения на първото заседание на новия Консултативен съвет по туризъм, който ще играе важна роля за решаване проблемите на отрасъла в условия на глобална криза от COVID-19. Тя оцени като важни идеите на БАЕТ за подобряване инфраструктурата и чистотата в българските курорти, за повишеното внимание към българския турист, както и за насърчаване на фериботните връзки с Русия и Украйна с цел увеличаване на туристопотока.

Трябва да се развива публично-частното партньорство за обекти, които са безстопанствени, но могат да бъдат доходоносни и да привличат посетители през четирите сезона, подчерта министърът, визирайки планински хижи, пещери, природни забележителности и културни паметници. Тя обърна внимание върху промотирането на България, особено в социалните мрежи, като здравословна и безопасна дестинация, която предлага богати варианти за целогодишен отдих и пътешествия.

На срещата бяха обсъдени също възможностите за улесняване издаването на визи за чуждестранни туристи с акцент върху руския пазар, за подобряване подготовката на кадри в туризма, за издаване на ваучери за туристически услуги за по-широк кръг потребители. Редица работодатели дори по време на COVID кризата проявиха гъвкавост и инвестираха в обучение на персонала си за новата ситуация и това вече се отплаща, акцентира министър Николова.

Тя допълни още, че след поредица срещи с представители на банките и финансовите институции се обмисля специална схема за кредитиране на туристическия бранш. Разчитаме на съдействието и опита на ресорните сдружения, за да направим стъпките за рестарт в туризма наистина ефективни и да запазим работните места, обобщи вицепремиерът.

 
 

Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08