Икономика

КНСБ предлага 15% ДДС и 15% данък върху доходите

  25.09.2020 13:43  
КНСБ предлага 15% ДДС и 15% данък върху доходите

Форум, посветен на реформите в данъчната система, организира КНСБ. За участие в дискусията са поканени финансовият министър Кирил Ананиев, управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов, депутати, представители на академичните среди и на социалните партньори.

Въвеждане на необлагаем минимум колкото минималната работна заплата и данъчна ставка от 15 процента за ДДС и за доходите на физическите и юридическите лица - това предложи КНСБ на организирана от синдиката дискусия за данъчна реформа. Целта трябва да бъде по-справедлива данъчна система, заяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

„През последните години и благодарение на данъчната система неравенствата по всички възможни линии, измерени в България, се задълбочават. В петте процента най-богати българи има концентрация на 23 милиарда лева и то става дума за паричен ресурс, като той е нараснал от три милиарда през 2000-а година до 23 милиарда в 2020-а година", каза още президентът на КНСБ.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова коментира, че ключовият въпрос е как евентуални данъчни промени ще се отразят на приходите в бюджета:

"Преди избори е времето, в което трябва да се проведе тази дискусия и промяната на една данъчна система, освен политическа воля на една или друга партия, която може да вземе подобно решение след избори, разбира се, е изключително важно да бъде прието от цялото общество. То трябва да се надгради и с останалите данъци, защото ние имаме и имуществени данъци".

Сметките сочат, че хазната ще изгуби малко над четири милиарда и 600 милиона лева от тези промени, но според синдикалните експерти мерките могат да се генерират около четири милиарда лева приходи от въвеждане на доълнителни данъци, например данък от финансовите транзакции, еднократен данък "Богатство" за 2020 година, дигитален данък и други.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08