Новини

БСП избира нов Национален съвет

  26.09.2020 09:23  
БСП избира нов Национален съвет
  google

50-ият юбилеен конгрес на БСП ще се проведе през уикенда в НДК. Очаква се да присъстват над 500 гости – близо 40 представители на дипломатическия корпус, кметове, интелектуалци, хора на науката и културата, депутати от Великото народно събрание, депутати, евродепутати, общински и областни председатели на БСП от цялата страна.

На форума ще бъде представен политически доклад, който ще включва отчет на Националния съвет на БСП и на парламентарната група на “БСП за България”. Ще бъдат разгледани и отчет на депутатите на БСП в Европейския парламент, както и отчет на Общопартийната контролна комисия. Ще бъде избран Национален съвет, председател на общопартийната контролна комисия и членове на Общопартийната контролна комисия. Конгресът на левицата ще разгледа Резолюция срещу проявите и настъплението на неофашизма и неонацизма в Европа, както и Политическа декларация за развитието на БСП и приоритетите на нейната политика.

Основното събитие на конгреса ще е изборът на Национален съвет. Това е органът в БСП, който взима важните решения за партията.

Около 1000 са кандидатите да влязат в новия състав. Борбата е за около 150 места, като номинациите се правят от делегатските събрания по места с подкрепа на съответен брой членове. Досега обикновено кандидатите за членове на пленума варират около 800 - колкото са и делегатите на конгреса. Кандидатури обаче се приемат и в самия ден, стига да са събрали необходимата подкрепа от делегати.

Вчера депутатът Антон Кутев коментира, че БСП дълго време е била потънала в процес на вътрешни междуособици. „Вярвам в това, че Националният съвет ще има своите възможности за въздействие и нито ще бъде абсолютна пионка - машата на председателя, нито би трябвало да бъде опозиция“, заяви той.

Според Кутев прекият вътрешнопартиен избор на председател е имал мотивиращ ефект и е задвижил партията отвътре. Той е категоричен, че оттук нататък пред БСП има една единствена цел – спечелването на парламентарните избори.

Депутатът Филип Попов коментира, че БСП е сплотена, „но няма място за предатели“. „Партията е мобилизирана и готова за избори. Корнелия Нинова успя да консолидира БСП. В партията има място за всички можещи и знаещи хора, искащи да работят за БСП. Тези, които защитават частни бизнес интереси, нямат място, защото не са свободни. Няма как да защитават интересите на партията, когато са зависими“, коментира вчера той пред БНР.

Корнелия Нинова бе избрана за председател на БСП. Според вътрешната опозиция обаче вотът е бил опорочен. Те са на мнение, че е имало множество сигнали за нарушения, за това поискаха създаване на анкетна комисия. Междувременно привържениците на Нинова заявиха, че това са лъжи и вотът е преминал нормално.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19