Свят

Армения нападна Азербайджан

  27.09.2020 18:30  
Армения нападна Азербайджан

Военни действия избухнаха между Армения и Азербайджан в неделя. Горещата точка е Нагорни Карабах, по границата между двете държави. И двете се обвиняват взаимно за огъня.

Последно сражения се водеха през лятото, а също и през 2016 г. Нагорни Карабах е спорна територия след разпада на СССР.

Министерството на отбраната на Армения, която подкрепя отцепилата се от Азербайджан област, съобщи за свалени два азербайджански хеликоптера и три дрона. От своя страна Азербайджан заяви, че е предприел контраофанзива след атака на сепаратистите и че е загубил един вертолет, чийто екипаж е невредим.

Азербайджанският президент Илхам Алиев обеща победа над Армения. Арменският министър-председател Никол Пашинян заяви, че Азербайджан е обявил война на народа му, след като избухнаха тежки боеве по фронтовите линии на оспорваната територия. Ереван обмисля възможността да признае независимостта на Нагорни Карабах, заяви по-късно арменският премиер Никол Пашинян на извънредна сесия на парламента.

В следобеда в неделя парламентът на Азербайджан прие указ за въвеждане на военно положение в редица градове и региони на страната, предаде ТАСС. Решението на парламента трябва да бъде одобрено от президента на страната Илхам Алиев в рамките на 48 часа. По-рано Армения обяви подобна стъпка. Кабинетът на страната въведе военно положение и обяви обща мобилизация.

Ранени и жертви

"Авторитарният режим на Азербайджан за пореден път обяви война на арменския народ", заяви Пашинян в изявление по телевизията и добави, "ние сме на ръба на мащабна война в Южен Кавказ, която може да има непредсказуеми последици".

Генералната прокуратура на Азербайджан съобщи, че шест цивилни са ранени в резултат на обстрел от арменска страна. Според министерството са ранени жителите на Тертерския, Дашкесанския, Физулинския и Агдамския райони и прилежащите към територията на Нагорни Карабах.

"Ранените са хоспитализирани", се казва в съобщението. "Ние също съобщаваме с дълбоко съжаление, че в резултат на провокацията на врага има жертви сред цивилното население и военния персонал", пише още там.

Подчертава се, че понастоящем прокурорите извършват всички възможни разследващи действия в бойни условия, включително подходящи експертизи за установяване на тежестта на нараняванията, както и щетите по гражданската инфраструктура.

В неделя сутринта азербайджанското министерство на отбраната съобщи, че Армения е започнала интензивен обстрел на позициите на азербайджанската армия. Според Министерството на отбраната има цивилни жертви и ранени.

От своя страна арменският премиер Никол Пашинян добави, че азербайджанските въоръжени сили са предприели офанзива в посока Нагорни Карабах. Според информацията на арменското външно министерство азербайджанската армия бомбардира населени места, включително столицата на непризнатата република Степанакерт. 

Правителството на Армения обяви извънредно положение, тече всеобща мобилизация. Арцах Бабаян, секретар на Съвета по сигурността на Армения, съобщи за 10 убити арменски военнослужещи.

Азербайджанската армия стреля по граничните райони на Армения, включително в посока към граничния град Варденис. Това заяви официалният представител на Министерството на отбраната Артсрун Ованесян по време на брифинг.

"В момента се водят ожесточени битки по цялата огнева линия в Нагорни Карабах. Също така азербайджанската армия стреля по граничните райони с Армения, включително в посока на град Варденис", каза той.

Според него ситуацията е "стабилна" в други части на държавната граница. 

Десетки са ранени, съобщава от непризнатата Нагорно-Карабахска република. 

Реакции

България изразява дълбока загриженост от избухналите военни сблъсъци в Нагорни Карабах, довели до военни и цивилни жертви. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

"Призоваваме двете страни за незабавно прекратяване на огъня и възобновяване на диалога под егидата на Минската група на ОССЕ и нейните съпредседатели", съобщават още от външното ни министерство.

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар отправи призив към Армения "незабавно да спре агресията" срещу Азербайджан.

"Агресивната позиция на Армения е най-голямата пречка за постигане на мир и стабилност в Кавказ. Тя трябва незабавно да се откаже от тази агресия, която ще потопи региона в пламъци", заяви министърът в изявление, публикувано от Министерството на отбраната.

Руският външен министър Сергей Лавров по време на телефонен разговор с арменския външен министър Зохраб Мнацаканян обяви готовността на Москва да предприеме посреднически усилия за стабилизиране на ситуацията в Нагорни Карабах. Това се посочва в съобщение на руското външно министерство.

"Лавров изрази сериозна загриженост от продължаващите мащабни военни действия по линията на контакт, информация за убитите и ранените. Беше подчертана необходимостта от скорошно прекратяване на огъня", се казва в съобщението.

В момента се подготвя телефонен разговор между руския външен министър Сергей Лавров и азербайджанския му колега Джейхун Байрамов, се казва в изявлението на руското външно министерство.

Външните министри на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров проведоха телефонни разговори, по време на които обсъдиха напрежението между Армения и Азербайджан. Това съобщи източник в Министерството на външните работи на републиката.

"Нашият турски външен министър Мевлют Чавушоглу проведе разговори с руския външен министър Сергей Лавров. Те обсъдиха агресията на Армения", каза източникът на агенцията.

Ръководителят на Европейския съвет призова страните в Нагорни Карабах да прекратят спешно огъня и да се върнат към преговори.

Предистория

Нагорни Карабах е азербайджанска сепаратистка област, населена преобладаващо с арменци, която редовно става арена на изблици на насилие.

Конфликтът между Баку и Ереван започва през февруари 1988 г., когато Нагорнокарабахската автономна област обяви, че излиза от състава на Азербайджанската съветска социалистическа република, припомня бТВ.

В началото на 90-е години на миналия век избухва война между Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, в която бяха убити 30 хил. души. След военния конфликт в периода 1992-1994 г. Азербайджан губи контрол над сепаратистката област и прилежащи райони.

През 2016 г. тежки сражения за малко не прераснаха в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се стигна до смъртоносни боеве в района на границата.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19