Икономика

БАБХ провери 200 училищни стола и лавки

  28.09.2020 09:04  
БАБХ провери 200 училищни стола и лавки
  google

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) провери над 200 училища за условията, в които предлагат храни. Това каза директорът на дирекция „Контрол на храните” в агенцията Любомир Кулински в ефира на БНТ. Той посочи, че в детските градини няма сериозни нарушения, а едва 3 съставени акта. 

„Там нещата стоят добре, защото цикълът на работа е непрекъснат – тези, които имат кухненски блокове, работят целогодишно и персоналът е достатъчно добре обучен”, коментира Кулински.

„В училищата проблемът е, че кухненските им столове, блокове и лавки не са работили известно време. Затова важна част от нашите проверки е готовността им за започване на учебната година”, посочи експертът. Дори след 200 проверени учебни заведения, то засега няма издадени актове, а само връчени предписания. Той коментира и сигналите на родители в социалните мрежи, като увери, че храната, предоставяна на децата, е годна за хранене. Кулински напомни, че 24-часови проби от сервираната на малчугани храна се оставят ежедневно и се проверят. В случай на съмнение, само до 1-2 дни може да се установи кой е причинителят и има ли хранително натряване. След промени в закона пък глобите при предоставяне на негодна храна варират между 2-4 000 лв. за физически лица и до 6 000 лв. за юридически. Кой ще плаща санкцията зависи от това какво е нарушението. При храна без етикет или с изтекъл срок на годност би следвало наемателят на стола да плаща. Ако не се спазват личните предпазни средства, санкциите са индивидуални. С цел безопасност, някои училища въведоха влизане на смени в столовата, за да избегнат струпването на много хора на едно място. Освен това, вече се използват прибори и съдове за еднократна употреба. Те леко оскъпяват купоните за храна, но мярката трябва да се спазва", коментира наемател на училищен стол в училище в Пловдив.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05