Икономика

Близо 90 на сто от евтините сирена пълни с вода

  28.09.2020 11:10  
Близо 90 на сто от евтините сирена пълни с вода
  google

Близо 90 на сто или 87% от евтините сирена у нас са пълни с вода. От 30 проверени марки, 26 имат съдържание на вода, по-високо от 62%. Това показват данни от скорошно проучване на асоциация „Активни потребители“, цитирано от bTV.

Това е и най-високият резултат от 2005 г. насам, когато този процент е 0. През 2008 г. той се качва на 4.8%, а през 2011 г. Достига 42%.

„Възходящата тенденция е очевидна. Тези продукти не се правят по класическа технология с бяло саламурено сирене и могат, в определени условия, да бъдат опасни за здравето на хората”, предупреди д-р Сергей Иванов от асоциацията. Следва сигнал до ресорното министерство и молба тези продукти да бъдат обявени за имитиращи.

Припомняме, че с промени в наредбата за специфични изисквания към млечните продукти се въвеждат строги правила за количеството сухо съдържание и вода в сиренето. Предлага се изрично наименованието „сирене“ да се използва за млечен продукт със съдържание на сухо вещество не по-малко от 40% и същото минимално ниво на масленост в сухото вещество. Казано с други думи, водата не трябва да е над 60%.

„Сиренето по класическите технологии е с около 54% водно съдържание. Не може някой да очаква, че ще има 80% сухо вещество. В 1 кг сурово мялко има 12% сухо вещество, като половината от него е усвояемо“, обясни и Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите. Мнението му, че в сиренето във всеки случай има вода, бе подкрепено и от д-р Димитър Димитров от министерството на земеделието. Той напомни, че при саламуреното сирене няма как изцяло да няма вода. В промени в наредбата обаче, ако има имитиращ продукт, то това трябва да се посочи в етикета.

По-евтиното сирене пък може да бъде разпознато, тъй като е като гъба и по-лесно се мачка, показа експеримент в студиото.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
НАСА публикува видео на симулирано кацане на Марс
 05.01.2021 17:05      
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10