Свят

Първи ТВ дебат: Байдън нарече Тръмп ''Пудела на Путин''

  30.09.2020 08:25  
Първи ТВ дебат: Байдън нарече Тръмп \'\'Пудела на Путин\'\'
  google

Двамата кандидати за Белия дом си размениха редица обиди по време първия телевизионен дебат помежду им преди президентските избори на 3 ноември.

Демократът Джо Байдън нарече президента Доналд Тръмп "пудела на Путин", защото "отказва да каже и дума за премиите за убийства на американски военни", предаде Франс прес.

"Всички знаят, че той е лъжец", каза още бившият вицепрезидент по адрес на Тръмп, а след това го окачестви и като "клоун".

"У вас няма нищо интелигентно", каза президентът републиканец, обръщайки се към Байдън. Тръмп нарече опонента си "марионетка" на радикалната левица.

Първият телевизионен дебат се проведе в Кливланд и стартира около 4 часа българско време.

Съгласно протокола, приет във връзка с COVID-19, двамата кандидати за Белия дом не се ръкуваха, когато излязоха на сцената. Модератор на 90-минутния дебат бе журналистът от "Фокс нюз" - Крис Уолас, предаде Ройтерс.

По информация на организаторите в залата има около 80 души, включително членове на семействата на двамата кандидати, хора от щаба им, служители по сигурността и журналисти.

Демократът Джо Байдън нападна Тръмп за борбата му с пандемията, като заяви, че е изпаднал в паника и няма план, който да помогне на американците да излязат от кризата. Бившият вицепрезидент изтъкна, че докато САЩ съставляват по-малко от 5% от световното население, 20% от хората по света, починали от CОVID-19, са американци.

На всички обвинения Тръмп контрира с "Грешно", след което се подигра на постоянството на Байдън в носене на маска за лице.

Настоящият президент се похвали, че хиляди хора са присъствали на политическите му митинги през последните месеци, което даде повод на Байдън да го обвини, че излага живота на хората на риск.

Тръмп пък, от своя страна, обвини Байдън, че е готов да "затвори" цялата страна, за да спре разпространението на коронавируса.

Републиканецът се похвали, че ''Неговата администрация е изградила най-голямата икономика в историята".

Часове преди дебата Байдън и кандидатът за вицепрезидент на демократите - Камала Харис, публикуваха своите данъчни декларации.

Както е известно, след разкритие на ''Ню Йорк Таймс'' стана ясно, че Доналд Тръмп е плащал съмнително малко данъци за последните години - 750 долара. Настоящият президент отказва да покаже пред обществото своите данъчни декларации. Той се защити с довода, че е платил високи данъци и способността му да ги избягва е просто неговото възползване от законовите "вратички" за това.

Други от обсъжданите на дебата теми бяха Върховният съд, икономиката в страната, както и, разбира се, не бе подмината темата за расизма в страната.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19