Икономика

Отпускат $12 млрд. за ваксини за бедните държави

  30.09.2020 09:18  
Отпускат $12 млрд. за ваксини за бедните държави

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви, че търси одобрение от борда за план за финансиране на ваксини за коронавирус на стойност $12 милиарда, за да помогне на бедните и развиващите се страни да осигурят достатъчен брой ваксини, когато станат достъпни през следващите месеци.

В интервю за агенция „Ройтерс“ той обяснява, че инициативата е част от $160 милиарда предназначени за финансиране на помощи, свързани с коронавируса. Тя е насочена към подпомагане на страните да набавят и разпространяват рано ваксини за здравни и други основни работници и да разширят глобалното производство. Той каза, че се очаква бордът да разгледа плана в началото на октомври, пише economy.bg.

Малпас заяви, че планът на Световната банка има за цел да постави бедните и страните със средни доходи, където вирусът се разпространява най-бързо, на едно ниво с по-богатите страни, като гарантира, че имат финансиране за осигуряване на доставки и система за дистрибуция, която ще насърчи производителите на лекарства да отговарят на тяхното търсене. Без ранни дози, които могат да поставят огнищата под контрол, много от тези страни рискуват икономически колапс, който ще тласне стотици милиони хора обратно в бедност.

„Нашата цел е да променим хода на пандемията за развиващите се страни с ниски и средни доходи“, каза Малпас. „Това е пазарен сигнал към производителите, че ще има финансиране за развиващите се страни и ще има търсене. Ще започнем да искаме от производителите да започнат да създават системи за разпределение за тези страни.“ Малпас каза, че Световната банка също ще поиска от богатите страни, които са „свръхрезервирали“ повече дози, отколкото им трябват, да освободят тези дози за по-бедните страни.

Той добави, че работи, за да убеди страните, че справедливото разпределение на ваксините „е важно за света и ще даде по-добър резултат за света“.

Брент Макинтош, заместник-секретар на Министерството на финансите на САЩ по международните въпроси, каза по време на форум на списание Foreign Policy, че богатите страни работят за широката наличност на ваксини.

„Имаше интензивни разговори между различни развити страни за гарантиране, че има ваксини на разположение в развиващия се свят и тези разговори продължават на най-високо ниво“, каза Макинтош, който контролира участието на САЩ в Световната банка и Международния валутен фонд.

Програмата на Световната банка ще отпуска безвъзмездно или заемно финансиране на държави и ще може да избере всяка ваксина, която отговаря на критериите за безопасност, включително одобрение от множество „високо уважавани и строги регулаторни агенции“, като тези в САЩ, Канада, Япония и няколко европейски държави, каза Малпас.

Подразделението на Световната банка от частния сектор, International Financing Corp, през юли стартира платформа за финансиране на стойност $4 милиарда, за да стимулира инвестициите в производството на ваксини и други жизненоважни здравни продукти в развиващите се страни.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05