Свят

Хърватският президент: САЩ искат да ни „пробутат“ F-16

  02.10.2020 14:19  
Хърватският президент: САЩ искат да ни „пробутат“ F-16

Много остър коментар за външната политика на САЩ и преплитането ѝ с модернизацията на силите на НАТО направи хърватският президент Зоран Миланович в навечерието на визитата на американския държавен секретар Майк Помпео в бившата югорепублика. Според държавния глава Вашингтон оказва политически натиск върху Загреб за купуването на изтребители F-16 преди изборите зад Океана.

Хърватия към момента разчита на наследените от Югославия стари съветски МиГ-21 бис. Тя избира за своите военновъздушни сили между шведския „Грипен“ C/D, френския „Рафал“, употребявани и модернизирани F-16 „Барак“ от Израел и нови F-16 Блок 70 от САЩ – същите, от които България реши да купи 8 машини за общо 1,2 млрд. долара.

Първоначално в Загреб се бяха спрели на израелската оферта – 12 самолета за 480 млн. долара, но процедурата пропадна, след като Вашингтон не разреши продажбата. Така се наложи провеждането на нов конкурс. Президентът на Хърватия е против офертите на Швеция и Израел, тъй като те не са натовски страни.
„Той (Помпео) идва, за да се опита да ни пробута американски самолети. Казвам го, който винаги съм твърдял, че американските стоки трябва да имат приоритет. Сега е моментът, в който всички оферти са на практика отворени. Според мен, никой не трябва да говори с него по този въпрос, защото това е вид натиск“, заяви Миланович, цитиран от агенция "Хина".

По думите му при други обстоятелства офертата на САЩ би могла да се ползва с предимство, но за целта визитата е трябвало да се случи по-рано, защото в момента се създава усещането за политическо решение: „Офертите са пред нас, а освен това има две седмици до изборите в САЩ“.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05