Икономика

Банкер №1: България ще е готова за еврото до 2024 г.

  02.10.2020 15:57  
Банкер №1: България ще е готова за еврото до 2024 г.

България ще е готова да приеме еврото през 2023-2024 г. Нашето очакване, както и това на европейските ни партньори, е престоят във валутния механизъм да не се проточва във времето. Целта на този престой е да демонстрираме формално изпълнение на един от маастрихтските критерии (за стабилността на валутния курс) – нещо, което валутният борд ни осигурява безпроблемно. Това каза управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев в интервю за списанието на Българска стопанска камара (БСК).

Той напомни, че при всяка страна има различен период на участив във Валутно-курсовия механизъм ERM II. “Рекордьор е Литва – 10 години и половина, като изключим, разбира се, Дания, която участва в ERM II от 1999 г., но която не планира присъединяване към еврозоната”, поясни банкер №1.

Той увери, че еврото няма да доведе до повишаване на цените, но в дългосрочна перспектива те, заедно с доходите, ще се покачат.Окончателното ни присъединяване към еврозоната пък ще е в полза за клиентите на банките, тъй като финансовите институции ще оперират в по-сложна и конкурентна среда.

Радев отново изтъкна, че банковият сектор посрещна пандемията добре подготвен и силна ликвидна позиция, но ситуацията продължава да е несигурна. „Наскоро НСИ публикува експресна оценка за БВП в България, според която през второто тримесечие икономиката ни се свива с 9.8% на верижна база спрямо предходното тримесечие. В рамките на 2020 г. очакваме възстановяване на растежа, въпреки че крайният икономически резултат за цялата година остава труден за прогнозиране", завърши управителят на БНБ, като допълни, че успоредно с преодоляването на пандемията, българската икономика ще се позиционира в траектория на растеж.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05