Икономика

Изплащането на помощи за земеделците по подмярка COVID 1 започва на 16 октомври

  07.10.2020 08:23  
Изплащането на помощи за земеделците по подмярка COVID 1 започва на 16 октомври

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ще започне изплащането по подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1" на 16 октомври. Това заяви Васил Грудев по време на среща със земеделски стопани в Търговище, на която присъства и министърът на земеделието Десислава Танева. Това съобщиха от пресцентъра на разплащателната агенция.

Припомняме, че подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева и обхваща секторите - „Плодове и зеленчуци", „Маслодайна роза" „Винени лозя", „Декоративни растения", „Животновъдство" (говеда, биволи, овце и кози) и „Пчеларство".

“На база изготвения индикативен график за плащанията до края на годината, следващите суми, които ще бъдат преведени към стопаните, са по схемата за преходна национална помощ за говеда и биволи, необвързана с производството (ПНДЖ 1)”, обясни още изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“. Плащането по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) ще е в периода 10 - 15 декември 2020 г.

„Тази година стопаните ще получат повече подпомагане. Ставката за земеделските производители по СЕПП ще бъде увеличена с 9%“, подчерта той.

В момента са в ход и проверките по директните плащания. Едновременно с това се довършват договорите по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР 2014 – 2020. г. Очаква се до един месец бенефициентите да получат покани за подписване на договори.

По-рано изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев и министърът на земеделието Десислава Танева посетиха оранжерия край гр. Попово. Оранжерийните производители поставиха въпроса за влизането на обвързано подпомагане на ягоди, малини и къпини в новата Общата селскостопанска политика (ОСП) за следващия програмен период.

По време на срещата Васил Грудев обяви, че до края на седмицата ДФЗ ще гласува бюджет от 4,7 млн. лв. за компенсиране на пропаднали площи заради суша, измръзване и други неблагоприятни климатични събития.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19