Свят

НАСА: 8 държави подписаха споразумение за изследване на космоса

  14.10.2020 15:59  
НАСА: 8 държави подписаха споразумение за изследване на космоса

Група от 8 страни, ръководени от САЩ, подписаха споразумения, с които се утвърждават правила за изследване на космоса, съобщи американската космическа агенция НАСА.

През май НАСА инициира глобален дебат за основните принципи на живота и работата на хората на Луната, очертавайки, според тях, основните правила на бъдещ международен съюз за изследване на луната, наречен „Споразумения Артемида“ ( „Artemis Accords“). Споразуменията са наименувани на програмата на НАСА за кацане на астронавти на Луната до 2024 г. и са подписани вчера от Австралия, Великобритания, Канада, Япония, Люксембург, Италия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), заедно със САЩ.

„Споразуменията Артемида“ ще да позволят на американската агенция да осигури условия с международни партньори за устойчиво изследване на лунната повърхност до 2028 г., което трябва да бъде трамплин за първата човешка мисия на Марс. Принципите, изложени в споразуменията, трябва да гарантират приемането на правила за безопасна експлоатация, използване на космически ресурси, минимизиране на отпадъците в земната орбита и обмен на научни данни.

Китай и Русия, световни сили в изследването на космоса, не са сред подписалите сделката, към която НАСА се надява да се присъединят и други страни.

НАСА твърди, че споразуменията ще помогнат за избягване на конфликти в космоса и на Земята.

През септември агенцията обяви, че ще плаща на добивни компании за добив на руда и материали на Луната, аргументирайки се, че плановете няма да нарушат международното споразумение от 1967 г., според което държавите не могат да претендират за собственост върху небесни тела и космоса.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08      
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48