Новини

Дончев: 4,5 милиарда лева ще отидат за енергийна ефективност

  21.10.2020 09:09  
 Дончев: 4,5 милиарда лева ще отидат за енергийна ефективност


"Не можах да разбера как един член на правителството е лишил президента Румен Радев от една вечеря в Естония", заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред NOVA.
"Всичко е въпрос на лична отговорност. Никой не е имунизиран от контрола на държавен орган. Аз също. Предполагам, че е бил предупреден", допълни той.

"Няма държавен орган, който да следи всяко едно лице. Под карантина са хиляди. Не може да има до всеки полицай или служител на РЗИ. За каквито и мерки да говорим, на първо място е личната отговорност. Трябва да се мисли за близките, за приятелите. Това е същият механизъм, когато някой си хвърля фаса и след това се оплаква, че му е мръсно", каза още Дончев.

"На първо място имаме традиционен пакет по финансиране по кохезионната политика и селското стопанство. Имаме 9 милиарда евро за кохезионната политика, 2 милиарда по
развитие на селските райони за периода до 2027 година. До края на октомври трябва да сме готови", коментира следващата тема Дончев.

"След това имаме Фонда за справедлив преход 1,2 милиарда и 6,2 милиарда за възстановяване и развитие. Целият пакет е 29 милиарда евро. Всичко е безвъзмездно без едни 4,5 милиарда евро, които може да вземем като заем", каза още Дончев.

"Формулата за изчисляване не е за глава от населението, а по формула. И тук е една историческа несправедливост. Колкото е повече БВП на страната, толкова повече се полува", каза още Дончев за това, че Румъния и Гърция вземат повече.

"Надявам се бързо да започнем обществени компенсации колкото се може по-бързо", каза Дончев. "Ако търсим консенсус от всички политически сили, ще стане мишмаш", допълни той.

4,5 милиарда лева ще отидат за енергийна ефективност, обяви Дончев. "Това означава за всичко - батерии, помпи", допълни той. "Но ще има и самоучастие за частните сгради. Като има варианти за него", обясни той.

"Ще се вземат мерки и за енергийна ефктивност на индустрията. Сега разходваме 3 пъти повече енергия от Европа. Тук държавата би могла и ще помогне. Няма как да сменим всички машини, но има варианти. Дори със смяната на един електромотор", каза Дончев.

"Няма как основният акцент да не е образование и иновации. Имаме амбицията над 800 милиона лева да отидат за напоявяне", допълни той.

"Ние работим от лятото. И всички приоритети са коментирани с европейската комисия. Крайният срок за представяне на плана е април догодина. Заради това искаме да приключим по-рано, за да бъде одобрен. И да може да инвестираме от средата на 2021 година. 70% от този ресурс за който говорим, трябва да се усвои до 2023 година", каза още той.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08