Икономика

Втора актуализация на бюджета на София влиза в Общинския съвет

  21.10.2020 14:13  
Втора актуализация на бюджета на София влиза в Общинския съвет

На заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък ще бъде гласуван проект за втора актуализация на бюджета на София за 2020-а година. В него се предвижда допълнително финансиране на градския транспорт, който претърпя големи загуби заради пандемията от Covid-19. В капиталовата програма се включва и изграждане на още три детски градини /освен осемте обекта, по които вече се работи/. Това стана възможно благодарение на отпуснатите от държавата средства за образователна инфраструктура.

Първата актуализация на бюджета на Общината беше направена заради спад на приходите по време на извънредното положение.

С втората се предвижда 4 милиона лева да отидат за подпомагане на най-пострадалия сектор - транспорт. Средствата се пренасочват от предвидените за строителството на детски градини и училища, тъй като за тяхното строителство Общината е получила финансова помощ от държавата.

Общо намалението в бюджета на Столичната община ще е в размер на 18 милиона лева.

За Втората актуализация на бюджета на София се знаеше още през месец април. Тогава още беше ясно, че има намаление както в данъчните, така и в неданъчните приходи. Причината е пандемията от Covid-19. Приблизително около 50 милиона лева са нереализираните приходи, каза общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера, председател на комисията по транспорт, който посочи и един от най-засегнатите сектори:

"Това е туризмът. Затова се предлага повторно намаляване на приходите от туристическия данък. Тежка е ситуацията в транспорта. ЦГМ отчита не само намаление на пътниците, но и на продадени карти, отделно операторите вече 8-и месец не продават билети, което означава около половин милион нереализиран приход на месец за всеки един от тях".

Приходите от туризъм в София са наполовина по-малко от миналата година, каза зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов, който разказа в кои още сектори приходите са по-малко от очакваните:

"Приходите от приватизация са около 10 млн. лева по-малко. По време на пандемията приватизационният процес спря. Сериозно изоставане има и при приходите от някои такси - от строителни разрешителни имаме 3,5 млн. лв. по-малко приходи през тази година. Ако се запази тенденцията, очакваме с около 30% да спадне броят на новорегистрираните автомобили в София през тази година".

Над 1,5 милиарда лева годишно е бюджета на София , казва Дончо Барбалов. С актуализацията му ще бъде помогнато на градския транспорт. Ще бъдат осигурени допълнително 4 милиона лева за финансиране на транспортната задача. Държавата също може да помогне, категоричен е общинският съветник Карлос Контрера:

"В актуализацията на бюджета е предвидено увеличаване на субсидията по реда на регламента за компенсиране на загубите на операторите. Предлага се увеличение на това перо, което се финансира от бюджета, с 4 млн. лева, но с колегата Борислав Иванов внесохме предложение да е с 5 млн. лева".

Контрера посочи, че официално е изпратено писмо до Министерството на финансите с искане държавата да предостави допълнително финансиране на обществения транспорт в столицата. Очаква се отговор.

Запазва се инвестиционната програма в детските градини и ясли, осигурява се допълнително 1 милиона лева за улично осветление и маркировка, допълни заместник-кметът Дончо Барбалов.

Групата на БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета, така както не го направи и през април, категоричен беше Иван Таков.

И общинските съветници от "Демократична България" няма да подкрепят актуализацията на бюджета на София. Така както бяха заявили преди коронакризата, когато бе гласуван бюджет 2020. "Той няма философия", каза общинският съветник Владислав Панев.

Общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев, председател на комисията по финанси, беше категоричен, че всичко се прави в полза на хората, които си плащат данъците. Той заяви, че се надява на отговорен политически дебат, но няма да бъде изненадан от критиките на колегите му от БСП и "Демократична България".

 


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05