Икономика

БНБ ще съветва банките кога да си увеличават капитала

  21.10.2020 18:41  
БНБ ще съветва банките кога да си увеличават капитала

Българската народна банка (БНБ) ще издава препоръки към търговските банки за снабдяване с допълнителен собствен капитал. Това ще става в случаите, когато централната банка реши, че дадена банка трябва да поддържа по-висок размер на собствения капитал за покриване на загуби при стресови ситуации, стана ясно от одобрени от МС промени в Закона за кредитните институции.

БНБ вече ще поддържа и система с информация за дейността на клоновете на банки от трети държави у нас. С промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници се създават гаранции, че институциите разполагат с достатъчен капацитет за покриване на загуби и рекапитализация, които да гарантират, че по време на преструктурирането и непосредствено след него институциите ще могат да продължат да изпълняват критичните си функции, без да се излагат на риск публичните финанси и финансовата стабилност.

Основната промяна е в реда и начина за определяне на минималното изискване за собствен капитал и приемливи задължения (МИСКПЗ). Уредени са преходните периоди и крайните срокове за достигане на МИСКПЗ от различните категории субекти.

Одобрени са и промените в Закона за публичните финанси. Те предвиждат дефицитът в държавния бюджет да може да надвишава заложения праг от 3% от БВП в случай на извънредни обстоятелства. В сегашните текстове е записано, че целта за салдото на сектор „Държавно управление“ е то да бъде нулево или положително. Ако пък има дефицит, то той не трябва да надвишава 3% от БВП. С измененията се допуска този недостиг да е по-голям, когато има извънредно обстоятелство. Според закона това е „необичайно събитие извън контрола на Министерски съвет“, което влияе върху финансите на сектор „Държавно управление“.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19      
Видео
Дядо Коледа потегли с шейната
 24.12.2020 10:52