Свят

В Германия се готвят за по 20 хил. новозаразени на денонощие

  27.10.2020 16:16  
В Германия се готвят за по 20 хил. новозаразени на денонощие

Новите случаи на заразяване с коронавирус в Германия вероятно ще достигнат в края на седмица 20 000 на ден, съобщи германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от Ройтерс.

,,Имаме експоненциален растеж. В Германия броят на новите случаи на заразяване расте със 70-75 процента в сравнение с преди седмица'', каза Алтмайер, включвайки се онлайн в германско-френска икономическа конференция.

Прогнозата му показва, че нарастването на случаите на коронавирус в Германия става по-бързо от очакваното. В края на септември канцлерът Ангела Меркел заяви, че до Коледа може да има по 19 200 случая на ден. Днес броят на потвърдените случаи е 11 409.

Утре Меркел и премиерите на 16-те провинции на Германия ще се срещнат, за да вземат решение за допълнителни ограничителни мерки за забавяне на втората вълна на пандемията. Всекидневникът "Билд" съобщи, че канцлерът планира да бъде наложена нова карантина, само че този път в по-лек вариант. Сега основният фокус на ограниченията ще бъде върху затварянето на баровете и ресторантите.

Алтмайер заяви, че растящият брой на заразяванията в цяла Европа и съответните ограничения върху ежедневния живот ще затруднят възстановяването на икономическия растеж и то няма да стане така бързо, както се очакваше. Той обаче не смята, че веригите на доставки ще бъдат нарушени, както стана при първата вълна на вируса през пролетта.

Германското правителство очаква най-голямата европейска икономика тази година да се свие с 5,5 процента, заяви вчера източник на Ройтерс. Това е малко по-оптимистична оценка в сравнение с очаквания преди това спад от 5,8 на сто на брутния вътрешен продукт.

От днес втори окръг в Германия де факто е под карантина, предаде БТА, като се позова на ДПА. Става дума за баварския окръг Роттал-Ин, намиращ се на границата с Австрия. Роттал-Ин последва Берхтесгаден, друг баварски окръг в югоизточния край на Германия, който миналата седмица въведе сходни мерки. Училищата и детските градини ще бъдат затворени, отменят се масовите прояви, а на хората е казано да не излизат от дома си без уважителна причина.

За последните седем дни Роттал-Ин е отчел над 200 заразявания на 100 000 души. В Германия изискването е мерки да се налагат, щом инфекциите надхвърлят 50 на 100 000 жители.

 


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21      
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05