Икономика

250 млн. лв. загуби се задават в зимния туризъм

  28.10.2020 08:15  
250 млн. лв. загуби се задават в зимния туризъм

250 млн. лв. загуби се задават в зимния туризъм, коментира икономистът Адриан Николов в ефира на БНР. Между 60 и 80 на сто от очакваните туристи няма да посетят ски курортите в страната през предстоящия сезон.

По думите му чужденците са повече от половината туристи по ски курортите ни, което ще доведе до наполовина по-малко приходи и ще удари предимно местната икономика на общините

"Миналата година приходите от нощувки от зимния туризъм са около 200 млн. лева. Нормалният анализ сочи, че ако приемем, че останалите разходи на туристите възлизат на още толкова, колкото са нощувките, обемът е бил около 450 или 500 млн. лв. От тях вероятно няма да дойдат поне 250 млн. лв., които печелим от чужденците", смята Николов.

Според икономиста не се очаква българите, решили да почиват извън страната през зимата, да се откажат от своята ваканция. През последните години се наблюдава тенденцията по-заможните да резервират пътувания в Алпите и те може да се насочат към родните ски центрове само при въвеждане на драстични ограничения за пътувания зад граница.

Междувременно инвеститори във ваканционни комплекси поискаха промени в нормативната база, която да регулира дейността им. Георги Димитров, председател на УС на Българската инвестиционна строителна асоциация (БИСА), каза, че притежателите на отделни ваканционни жилища не плащат такси за поддръжка на общите части и отдават незаконно апартаментите си на туристи, без да плащат ДДС и други данъци. Таксата за поддържане варира от 6 до 20 евро кв. м годишно. Средно за един апартамент се плаща 500 - 700 евро такса годишно.

Затворените комплекси са туристически. Собствениците на апартаменти са хора с различни култури и говорещи различни езици и затова има проблем с поддържането на комплексите

посочи Димитров, цитиран от БТА. Основният проблем е, че в нормативната база няма ясна формулировка какво е комплекс от затворен тип и как да се управлява той. Липсата на закон създава анархия, а тя създава проблеми. Има недобросъвестни собственици на имоти, които създават сдружения на собствениците, които претендират да управляват комплексите, смятат още от БИСА.

Инвеститорите във ваканционни имоти искат да участват в подготовката на промените. Те предлагат редакция в закона за собствеността и в Гражданския процесуален кодекс, за да се улесни призоваването на собствениците на имоти - сега това става по постоянен адрес и за чужди граждани практически не работи. Инвеститорите искат призоваването да става по адрес на БУЛСТАТ, какъвто притежателите на имоти имат в България.

Собствениците на ваканционни жилища в България са около 500 хил. души, като от тях 350 000 са от Русия.

ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

56% по-малко чужденци посетили България

Посещенията на чужденци в България през септември са 563.7 хил., или с 56.2% по-малко в сравнение със същия месец през 2019 г. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) относно пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци у нас.

Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели: „почивка и екскурзия“ - с 67.3%, „служебна“ - с 65.0%, и „други“ (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - с 39.7%. Транзитните преминавания през страната са 45.2% (254.6 хил.) от всички посещения на чужденци в България. През миналия месец относителният дял на посещенията по цели е както следва: с други цели - 53.8%, с цел почивка и екскурзия - 34.8%, и със служебна цел - 11.4%

От общия брой чужденци, посетили страната през миналия месец, делът на гражданите от ЕС е 52.9%, или с 62.1 на сто по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Спад в посещенията се наблюдава при гражданите от всички страни, включени в проучването.

По време на продължаващата епидемична обстановка в страната пътуванията на български граждани в чужбина са 555.6 хил., или с 15% под регистрираните през септември 2019 г.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19