Новини

СРЗИ излезе с разяснение кога карантината за COVID-19 е 10 и кога 14 дни

  02.11.2020 16:08  
СРЗИ излезе с разяснение кога карантината за COVID-19 е 10 и кога 14 дни

Столичната регионална здравна инспекция публикува инструкции за карантината при положителен тест за коронавирус или контакт със заразен.

На задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за период от 14 дни, от датата на потвърдителното лабораторно изследване подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19:
  • заразоносители (асимптомни лица);
  • лица с леки клинични оплаквания (телесна температура над 38 градуса, кашлица, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния;
  • лица, които писмено и изрично са заявили отказ от болнично лечение.

Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, подлежат на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай, като се поставят под карантина в дома или на друго място, посочено от тях.

Под карантина за срок от 10 дни се поставят и лицата, които са влезли на територията на страната от други държави, посочени в заповед на министъра на здравеопазването.

Ако до изтичане на определения с предписанието срок не се появят симптоми на COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, карантината се преустановява.

Преди няколко дни на брифинга на Националния оперативен щаб беше обявено, че се обимсля уведомяването на хората с положителен тест за коронавирус и на контактните им да става с есемес.

Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Запознайте се с новия Jeep Grand Cherokee 2021
 09.01.2021 14:05      
Видео
В циганската махала в Пещера: 10-годишно дете шофира, поощрявано от роднините
 08.01.2021 10:30