Икономика

Годишен спад в търговията на дребно, скачат оборотите при поръчките онлайн

  09.11.2020 20:07  
Годишен спад в търговията на дребно, скачат оборотите при поръчките онлайн
  google

През септември с 2,8 на сто в сравнение с предходния месец нараства оборотът в раздел "Търговия на дребно", отчете днес Националната статистика. В сравнение със същия месец на предходната година обаче оборотът намалява със 6,7%.

През септември има увеличение при търговията на дребно с нехранителни стоки с 4 на сто и при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки, тютюневи изделия – с 2,9 на сто.

Интересно е, че оборотът при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, интернет или телефон е скочил с 6,7%. Повишени с 6,6% са и оборотите в търговията на дребно с дрехи и обувки.

НСИ отчита обаче годишен спад в търговията на дребно, строителството и промишлеността.

Спадът е най-голям при автомобилните масла и смазочни материали – с 15,2 на сто и при храните – с 10,5%. Намаление има и при оборотите в продажбите на дрехи и обувки, компютри, фармацевтични стоки.

И на годишна база тенденцията се запазва и има ръст на търговията чрез поръчки по телефона, интернет или пощата и то с близо 54 на сто.

В строителството през септември продукцията също има ръст спрямо август с 1,5%. Но спрямо миналата година спадът е от 1,7%.

Индексът на промишленото производство през септември също се увеличава спрямо август с 2,3%. Но и тук тенденцията е същата - спрямо миналата 2019-а индексът намалява с 2,6 на сто.

През септември повишение на производството има в преработващата промишленост и при разпределението на електрическа енергия. Намаление – при добивната промишленост.

На годишна база спад от 33 до 14% бележат производството на тютюневи изделия, обработката на кожи, ремонта на машини, производството на облекло.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10      
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48