Свят

Скандално интервю на принцеса Даяна разтърси Обединеното кралство

  11.11.2020 22:00  
Скандално интервю на принцеса Даяна разтърси Обединеното кралство

Би Би Си ще проведе вътрешно разследване срещу журналиста Мартин Башур

Скандал с интервю на принцеса Даяна, дадено преди 25 години пред Би Би Си, разтърси Обединеното кралство.

Интервюто, направено в двореца Кенсингтън, скандализира с откровеността си. Именно то води до решението на Кралица Елизабет Втора да разреши официалната раздяла между Чарлз и Даяна. През 1995 г. те не живеят заедно, а скандалите в кралското семейство са ежедневие. След излъчването на материала вече е ясно, че разводът на века е неизбежен.

Снимка: Daily Mail

Според твърденията принцеса Даяна е била манипулирана грубо, като на нея и брат ѝ са показани подправени документи. Чрез тях ѝ е било внушавано, че двама старши придворни са подкупени, за да разкрият всичките ѝ тайни, а неин бодигард е готвел покушение.

Даяна се съгласява да даде интервю за Би Би Си. Отговаря на въпроси, свързани с децата, булимията, следродилната депресия и най-пикантното – извънбрачните отношения в кралското семейство - нейните и на принц Чарлз.
 
„Смятате ли, че г-жа Паркър-Боулс е била фактор за разпадането на брака ви“, пита журналистът Мартин Башур през 1995 г. „Е, бяхме трима в този брак, така че беше малко пренаселено“, отговаря принцесата на Уелс.

Би Би Си обяви, че ще проведе вътрешно разследване срещу журналиста Мартин Башур, който се възстановява от сърдечна операция и коронавирус. Но въпреки скандалните твърдения, гледаното при излъчването му от 23 милиона британци интервю, остава в историята.

В интервюто принцеса Даяна заявява още: „Бих искала да бъда кралица на сърцата на хората, в сърцата на хората, но не виждам себе си като кралица на тази страна.“
 
Само две години по-късно, на 31 август 1997 г., принцесата на Уелс загива в автомобилна катастрофа.
 
В документален филм, излъчен вчера, за първи път проговори и човекът, за когото се твърди, че е изготвил фалшивите документи. Това е графичният дизайнер Мат Уислър. Той сподели, че се надява Би Би Си да излезе и честно да се извини за подвеждащия метод, с който журналистът Мартин Башур е стигнал до интервюто, оказало огромно въздействие върху хода на историята.

Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08      
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48