Икономика

Четирима от петима българи ползват интернет банкиране

  12.11.2020 11:26  
Четирима от петима българи ползват интернет банкиране

Четири от пет българи (83%) използват мобилно или интернет банкиране. От тях 52% предпочитат мобилно приложение за разплащане, а останалите около една трета (31%) използват сайта на банката. Това показва съвместно проучване на сайта за сравнение на кредити moitepari.bg и на една от големите търговски банки у нас сред 511 респонденти.

Сред основните причини за използване на банкиране от разстояние е проверката на наличност по сметката, както и нареждането на плащания. Едва 12% от анкетираните заявяват, че използват това банкиране само за да следят движенията по сметката си, без да извършват трансакции

Стимул за приблизително една трета от респондентите за използването на онлайн банкиране е по-голямата сигурност. Фактор за преминаването от ходене на място към активно мобилно банкиране са и спестяването на време (32%) и на разходи и такси (30%).

Със смартфона най-често се проверява салдото по сметка, превеждат се суми или се плащат битови сметки. На последно място е справката за използвани банкови продукти. При онлайн банкирането лидер е преводът на пари, следван от плащането на сметки и справката за продукти. Последна е проверката на наличността по картата. Данните сочат още, че банкоматите се използват най-вече за внасяне на депозити в разплащателни и спестовни сметки

На второ място е преводът на суми, а на трето - вноски по кредитни карти. Положителна тенденция е, че активното банкиране се използва все по-често. 45 на сто, или почти всеки втори, от анкетираните използват приложението на банката всеки ден, а други 56% го използват за вече повече от 3 години. 25 на сто от българите предпочитат да цъкат по телефона, за да си спестят ходене на място до клон на банката. Това е логично, тъй като ходенето на място е обвързано със загуба на време - така клиентът трябва да се съобразява с работното време на дадения клон, а освен това трябва да изчаква и други клиенти, което в условията на пандемия е особено актуално. 62 на сто от използващите интернет банкиране посещават банката по-рядко от веднъж в месеца.


Анкета

Съгласни ли сте да тестват децата ви в училище?


Резултати
Видео
Нова машина ликвидира дупки на пътя за минути
 14.01.2021 18:45      
Видео
Това е най-изолираната къща на света
 10.01.2021 17:21