Новини

Купуваме два патрулни кораба за 1 млрд. лева

  12.11.2020 20:01  
Купуваме два патрулни кораба за 1 млрд. лева

“Днес е важен ден за Военноморските сили (ВМС). С този проект направихме втората крачка за модернизацията на Българската армия след подписването на договора за нови изтребители. Надявам се да не е последната”. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на церемонията по подписване на договора по проекта за “Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС” с немската компания “Fr. Lurssen Werft” GmbH&Co. KG.
Каракачанов подчерта, че сделката е особено важна, защото двата кораба ще бъдат изцяло построени в България, във Варна. “Планираме в бъдеще да строим още кораби, които ще бъдат както за Черно море, така и за други морета”. Това каза Дирк Малговски, управляващ директор на компанията “Fr. Lurssen Werft” GmbH&Co. KG.
Според одобрения от Министерския съвет контракт компанията ще построи и достави два многофункционални модулни кораба, като финансовата рамка на проекта е на стойност 984 000 000 лв. с ДДС. Строежът ще бъде извършен на територията на Република България в корабостроителен завод МТГ “Делфин”.
Корабите се очаква да бъдат готови съответно през 2025 и 2026 година. Договорът предвижда обучение както на екипажите, така и на инженерния състав. Корабите притежават способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Почивка в празничния ден
 26.12.2020 14:48      
Видео
Бъдни вечер!
 24.12.2020 18:19