Новини

Каракачанов: Позицията ни за Северна Македония е непроменена, никой не ни притиска

  13.11.2020 11:53  
Каракачанов: Позицията ни за Северна Македония е непроменена, никой не ни притиска

Позицията на българското правителство по отношение на евентуалното еврочленство на Северна Македония не е променена.

"Не сме се отказали да помагаме на Северна Македония, но много ясно сме обяснили, че това няма как да стане за сметка на българския национален интерес", категоричен бе вицепремиерът Красимир Каракачанов в Народното събрание.

Той представи обобщена информация на депутатите по темата, след като по-рано социалистите поискаха изслушване на Бойко Борисов, но се оказа, че премиерът е ангажиран.

Каракачанов подчерта, че никой не е притискал правителството, и добави, че тенденциозно в някои медии се появява информацията, че България отстъпва в позицията си.

"Без да се предолее говорът на омразата, без ясна ревизия на образователната система, която е изградена на база на неверни факти, без преодоляване на въпросите, които от страна на Скопие са въпрос на исторически спорове и отричане, няма как България да има друга позиция освен тази, че няма да даде съгласие за насрочване на първата междуправителствена конференция за започване на преговори с Република Македония“, каза Каракачанов.

Той добави, че при разговорите с представителите на Северна Македония не се е стигнало до никакво решение.

"Ние сме за членство на Македония в ЕС, но смятаме, че договорът от 1 август 2017 г. не се изпълнява, както са неговите разпоредби. Има забавяне на работата на Историческата комисия. Не наблюдаваме никаква промяна по отношение на езика на омразата не само от страна на медии, защото аргументът, който се изтъква е, че медиите са частни и не могат да бъдат контролирани, но има и държавни медии, има и институции, които употребяват същия език на омразата и насаждат негативизъм и омраза към българския народ, България и всичко българско“, посочи още Каракачанов.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10      
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48