Свят

Израел купува от Пфайзер 8 млн. дози от ваксината им

  14.11.2020 08:21  
Израел купува от Пфайзер 8 млн. дози от ваксината им

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви днес, че е подписал споразумение с американската фармацевтична лаборатория "Пфайзер" за закупуването на ваксини срещу новия коронавирус, които трябва да бъдат доставени в началото на следващата година, предаде Франс прес.

Подписахме споразумение с "Пфайзер" за получаването на 8 милиона дози ваксина за четири милиона израелски граждани", съобщи премиерската канцелария, като уточни, че ваксинирането изисква да бъдат инжектирани по две дози на човек, предаде БТА.

Надяваме ме, че доставката на ваксини "Пфайзер" ще започне през януари и през следващите месеци ще се ускори, се казва в съобщението.

Предстои ваксината да получи всички здравни разрешения от американските и от израелските власти.

Обявеното в понеделник от групата "Пфайзер" и нейния германски партньор Бионтек за многообещаващи тестове на ваксина срещу коронавируса, която е с 90-процентна ефикасност, породи огромна надежда по целия свят, както и в Израел.

След пик в случаите на зараза през септември, когато еврейската държава регистрира едно от най-високите нива в света, властите наложиха карантина на цялата територия на страната, което позволи броят на новоустановените случаи за денонощие да спадне под 1000.

Оттогава насам ограниченията са постепенно разхлабвани.

В Израел, който има 9 милиона население, са официално регистрирани 322 463 случаи, а починалите са 2707.

Според "Пфайзер" и Бионтек, тяхната ваксина, която трябва да се поставя на две дози в интервал от 3 седмици, е на 90 на сто ефикасна, сочат предварителни резултати на широкомащабно проучване, което още не е приключило.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Поздрав от роботите на Boston Dynamics
 02.01.2021 12:10      
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48