Новини

БЛС настоява за разкриване на денонощни аптеки за борбата с COVID-19

  15.11.2020 10:46  
БЛС настоява за разкриване на денонощни аптеки за борбата с COVID-19

С изострено внимание и безпокойство БЛС следи усложняващата се обстановка у нас: не само заради темповете, с които епидемията се разраства, но и заради ситуацията, в която от една страна са поставени медиците и цялата здравна система, а от друга българският пациент. Това заявяват в позиция, разпространена от управителния съвет на лекарското съсловие.

В подобна неравностойна битка е от изключителна важност всички ресурси на системата у нас да дадат своя принос за справяне с кризата. В тази връзка БЛС споделя тревогата на председателя на Българския фармацевтичен съюз - проф. Асена Сербезова във връзка с ограничената възможност за изпълнение на спешни рецепти и "невъзможността граждани да могат да влязат в аптека през 50% от нейното работно време."

В най-кратки срокове да бъдат направени нормативни промени, които да регламентират осигуряването на 24-часов достъп до фармацевтични услуги. Денонощните аптеки в България са около 30 на брой или около 1% от всички действащи аптеки в страната. Денонощни аптеки изобщо липсват в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението, допълват от БЛС.

Лекарският съюз предлага още медикаментите без лекарско предписание да се предоставят за продажба и в хранителните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрекъснат цикъл на работа.


Анкета

Трябва ли да отворят заведенията?


Резултати
Видео
Volkswagen научи роботи да зареждат електромобили
 29.12.2020 16:48      
Видео
Мариус Куркински в дует с рапър
 28.12.2020 14:08